Gode rugboller
Virkelig gode rugboller med en skøn, grov krumme og et godt bid fra solsikkekernerne. Maltmelet kan sagtens udelades, men det giver bollerne en flot, mørk farve og er sammen med øl og rugmel med til at skabe den lækre, ”rugbrødsagtige” smag.
Ingredienser
til 14 stk- 1 dl øl
- 3 dl vand
- 25 g gær
- 1 spsk honning
- 2 1⁄2 spsk olie
- 1 dl solsikkekerner
- 2 tsk maltmel (kan undlades)
- 250 g rugmel
- 2 1⁄2 tsk salt
- 350 g hvedemel
Forslag til drys
- sesamfrø
- solsikkekerner
- græskarkerner
Bland øl og vand, og rør gæren ud heri. Tilsæt honning, olie, solsikkekerner og maltmel (hvis du bruger det). Rør rugmelet i, og tilsæt derefter salt.
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og hold evt. lidt af melet tilbage, hvis dejen bliver for tør.
Ælt dejen godt igennem i 10-15 minutter. Form dejen til en kugle, og lad den hæve til dobbelt størrelse (cirka to timer).
Form dejen til boller, sæt bollerne på et stykke bagepapir på en bageplade, og lad dem efterhæve to timer mere.
Forvarm ovnen til 250 grader, og sæt en bagesten/bagestål eller en tom bageplade i ovnen, så den bliver varmet op sammen med ovnen.
Pensl bollerne med vand, og kom det valgte drys ovenpå. Glid bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade/bagesten i ovnen. Skru straks ovnen ned på 220 grader, og bag bollerne 20-25 minutter.
Tip: hvis du synes, at rugbollerne skal hæve for længe, kan du sagtens fordoble gærmængden og halvere hævetiderne.