Gravad laks - nem og lækker opskrift
Gravad laks er faktisk nemt at lave, når man bare har lidt tid og tålmodighed til at følge denne opskrift. Laksen er klar efter 2-3 dage, og den bliver virkelig lækker. Den kan med fordel serveres på rustikt brød med en god sennepsdressing til.
Ingredienser
til 2 stk- 2 laksesider (på ca. 600 g hver)
- 50 g sukker
- 50 g salt
- 1 tsk hvid peber
- 1 ps tørret dild (à 7 g)
- 1⁄2 ps sennepskorn
Frys laksesiderne i mindst 24 timer, før de skal bruges.
Dup de optøede laksesider tørre med lidt køkkenrulle. Pas på, at det ikke sætter sig fast.
Bland sukker, salt og hvid peber i en skål. Drys lidt af blandingen i et fad, der er stort nok til, at laksesiderne kan ligge helt plant.
Læg en lakseside i fadet med skindsiden nedad. Gnid overfladen af laksesiden med halvdelen af sukker-salt-blandingen, og drys med halvdelen af det tørrede dild og halvdelen af sennepskornene.
Gør det samme med den anden lakseside, og læg dem så sammen, så skindsiderne vender udad. Dæk fadet til med alufolie, sæt noget tungt på toppen af laksesiderne for at holde dem sammen, og sæt formen i køleskabet.
Der går 2-3 dage, før laksen er klar. I løbet af de dage skal man vende laksen to gange om dagen, så siderne skiftes til at være i bunden. Kom i samme ombæring den lage, der dannes i bunden af fadet, tilbage mellem de to laksesider.
Skrab lagen af laksen, og skær den i tynde skiver.
Gravad laks kan med fordel serveres med denne lækre sennepsdressing på et skive lækkert brød. Opbevar laksen i køleskabet, eller frys den ned.