Husarsteg - nem opskrift på fyldt nakkefilet
Sådan en god gammeldags husarsteg smager altså bare godt. Fyldet giver den lækreste smag og holder kødet saftigt.
Ingredienser
til 4 personer- 2 løg
- 250 g champignoner
- 200 g bacontern
- 2 spsk timian (frisk eller den halve mængde tørret)
- 4 spsk persille
- 1 nakkefilet (á ca. 1.200 gram)
- 2 spsk rasp
- salt
- peber
- kødsnor
- 5 dl oksebouillon (til sovs)
God sovs til stegen
- 4 dl oksebouillon (stegeskyen fra fadet)
- 1 1⁄2 dl fløde
- 3 spsk vand og mel til at lave meljævning
- kulør
Sådan laver du husarsteg
Pil løg, og rens champignonerne grundigt. Hak begge dele fint.
Steg baconternene sprøde. Tilsæt løg og champignon, og steg i 10 minutter. Kom bacon- og svampeblandingen op i en skål.
Skyl timian og persille, og hak begge dele. Bland krydderurterne sammen med fyldet i skålen. Krydr med salt og peber, og lad fyldet køle en smule af.
Skær ridser hele vejen over nakkefileten med ca. 1 cm mellemrum imellem hver ridse (lidt som hasselback kartofler). Skær ca. halvt ned i kødet. Krydr med salt og peber.
Kom fyld i alle ridserne, og drys med rasp. Bind stegen sammen med kødsnor på tværs af ridserne, så kødet bliver holdt sammen under stegningen. Læg husarstegen i et fad, og hæld oksebouillon ved.
Her kan du se, hvordan stegen er snøret sammen med kødsnor.
Stegetid og temperatur for husarstegen
Forvarm ovnen til 180 grader.
Sæt husarstegen i ovnen, og steg den i ca. 1 time og 45 minutter.
Hvis du bruger stegetermometer, er stegen færdig, når den har en kernetemperatur på 64-66 grader. Vil du have en mere medium stegt nakkefilet, skal kernetemperaturen være ca. 60-62 grader.
Læg stegen på et skærebræt, og lad den trække i ca. 10 minutter (utildækket). Husk at fjerne kødsnoren, inden du serverer stegen.
God sovs med stegeskyen
Hæld skyen fra fadet igennem en sigte og op i en gryde. Kog det op, og tilsæt piskefløde.
Rør mel og vand sammen til en meljævning, og pisk det i sovsen. Lad sovsen koge i ca. 5 minutter, til melsmagen er væk.
Tilsæt kulør, til sovsen har en passende brun farve, og smag den til med salt og peber.
Lækkert tilbehør til stegen:
Salat til nakkefilet, mørbrad og andet svinekødHasselback flødekartofler (mega gode til steg)Sovs til nakkefilet og mørbrad (3 lækre slags)Sund waldorfsalat
Ofte stillede spørgsmål til opskriften
Se svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål til opskriften herunder:
Hvorfor hedder det husarsteg?
Det er der ikke rigtig noget entydigt svar på, men én forklaring går på, at navnet kan være inspireret af husarernes uniformer.
En anden forklaring er, at husarer tidligere blev brugt til at referere til noget billigt. Så husarsteg skulle angiveligt have fået sit navn, fordi det er lavet af en relativt billig udskæring.
Kan man lave den på grillen?
Ja, det kan man. Det er nemmest at gøre i en alubakke, og sørg for at grille den ved indirekte varme, så den ikke brænder på.
Kan man lave den i gryde?
Du kan sagtens grydestege den fyldte nakkefilet i stedet for. Kom stegen og oksebouillonen i en stor stegegryde, og lad det simre ved svag varme i 1 1⁄2 time - 2 timer, indtil kødet er mørt.
Kan man lave den i stegeso?
Ja, det kan man. Kom stegen og oksebouillonen i stegesoen, og steg ved samme temperatur og tid som beskrevet i opskriften.
Tag gerne låget af de sidste 20 minutter, så stegen kan få en sprød overflade.
Kan man bruge en nakkekam?
Du kan godt bruge en nakkekam i stedet for en nakkefilet. Der er dog svær på en nakkekam, så hvis sværen ikke er helt sprød efter endt stegetid, kan du give den et par minutter med grillfunktionen tændt.
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Stegetid (inkl. hviletid):
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for gammeldags husarsteg
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 932 kcal | 3726 kcal |
Kulhydrat | 15 g | 60 g |
Protein | 67 g | 268 g |
Fedt | 67 g | 267 g |
Næringsberegningen omfatter hele opskriften - altså både husarstegen og sovsen.