Kartoffel-porresuppe
En klassisk kartoffel-porresuppe behøver bestemt ikke at være kedelig. Denne får en god grundsmag fra hønsefond og hvidvin, en cremet konsistens fra fløden, mens purløgsolie og kavier afsluttende giver udtrykket et stilfuldt touch.
Ingredienser
til 2 personer- 2 løg
- 3 porrer
- 2 spsk smør
- 300 g kartofler
- 8 dl hønsefond eller anden fond eller bouillon
- 2 dl hvidvin
- 2 dl madlavningsfløde
Purløgsolie
- 1 bdt purløg
- 2 dl rapsolie eller anden smagsneutral olie
Evt. pynt
- creme fraiche
- ørredrogn (eller kaviar)
- purløg
Hak løg og snit porre groft. Svits dem i smørret i en gryde. De skal ikke brune.
Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Kom ternene i gryden og lad dem svitse et halvt minut før fond og hvidvin hældes på.
Lad suppen simre under låg til kartoflerne og porrerne er møre (ca. 10 minutter). Imens laves purløgsolien.
Blend purløg og olie sammen til en jævn masse, i en blender eller minihakker.
Tag gryden med kartoffel-porresuppen af varmen og blend den med en stavblender. Sæt gryden tilbage på blusset og bring suppen i kog. Tilsæt madlavningsfløde og smag til med salt og peber.
Servér suppen med purløgsolien og evt. en klat creme fraiche og en skefuld friske ørredrogn eller kaviar. Pynt med et par stængler purløg.