Koldhævede grovboller
Grovboller med masser af fibre fra spelt og havreklid. Koldhævningen giver en god, lidt sejere struktur, en bedre holdbarhed og en skøn smag. Bemærk, at de skal hæve natten over - men det giver også en bedre skorpe.
Ingredienser
til 12 stk- 20 g gær
- 4 dl vand
- 3 spsk honning
- 2 spsk rapsolie
- 1 tsk groft salt
- 150 g havreklid
- 100 g fuldkornsspeltmel
- 400 g hvedemel
Jeg lavede dejen i en røremaskine, men den kan også æltes med håndkraft.
Kom gær, vand, honning, olie og salt i skålen. Opløs gæren og tilsæt havreklid og fuldkornsspeltmel. Rør godt.
Tilsæt hvedemel og rør til dejen har er en jævn og fast konsistens.
Form bollerne og sæt dem tildækket på en bageplade i køleskabet natten over.
De koldhævede grovboller bages ved 200 grader i 14-15 minutter.
Se også:
Hvis det skal gå lidt hurtigere at få friskbagte boller på bordet, kan jeg anbefale disse lækre grovboller.
Kan man erstatte hvedemelet med groft mel?
Man kan ikke erstatte al hvedemelet med en grovere meltype, da det grovere mel ikke er i stand til at udvikle det samme glutennetværk som hvedemel. Derfor ville man ende med nogle flade, tørre og kedelige boller, hvis der ikke var hvedemel i.
Kan man bruge andet end havreklid?
Du kan sagtens bruge almindelige havregryn i stedet for havreklid.
Næringsindhold
pr. bolle | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 231 kcal | 2768 kcal |
Kulhydrat | 40 g | 478 g |
Protein | 7 g | 80 g |
Fedt | 4 g | 46 g |