Koldhævede gulerodsboller
De her koldhævede gulerodsboller får en fantastisk krumme, der både er luftig og saftig. Samtidig bliver skorpen dejligt sprød, og solsikkekernerne tilføjer lidt knas. Dejen skal ikke engang æltes, så de er virkelig nemme at lave.
Ingredienser
til 10 stk- 10 g gær
- 5 dl vand
- 1 dl naturel yoghurt
- 1 spsk honning
- 75 g grovvalsede havregryn
- 50 g solsikkekerner
- 125 g gulerødder
- 200 g ølandshvedemel (eller andet groft mel)
- 350 g hvedemel (Tipo 00)
- 2 tsk salt
Sådan laver du gulerodsbollerne
Rør gæren ud i vandet og tilsæt yoghurt, honning, havregryn og solsikkekerner.
Skræl gulerødderne, og riv dem på den grove side af rivejernet. Kom dem i dejen.
Rør det grove mel og hvedemelet i, og sørg for, at få alt melet indarbejdet godt.
Kom til sidst salt i, og rør dejen godt sammen i et par minutter.
Dæk skålen med husholdningsfilm, sæt den i køleskabet, og lad den koldhæve i 12 timer.
Tag dejen ud af køleskabet, og sæt den på køkkenbordet. Tænd ovnen på 250 grader med en bageplade eller bagesten i midten, så den kan varme op sammen med ovnen.
Brug to våde skeer til at forme dejen til boller, og sæt dem på et stykke bagepapir. Du kan også fugte hænderne med vand og forme dem, hvis du synes, det er nemmere.
Glid bagepapiret over på den varme sten eller bageplade i ovnen, og bag gulerodsbollerne i 5 minutter. Skru ovnen ned på 220 grader, og bag dem yderligere 20-25 minutter.
Lad bollerne køle af på en rist i 10-15 minutter.
Jeg kan også anbefale dem her:
Skyrboller med gulerødder
Næringsindhold for koldhævede gulerodsboller
pr. bolle | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 270 kcal | 2699 kcal |
Kulhydrat | 45 g | 450 g |
Protein | 9 g | 91 g |
Fedt | 5 g | 47 g |
Kan de gøres sundere ved at bytte hvedemel ud med groft mel?
Hvedemelet kan ikke undlades i opskriften, da det er med til at sikre, at bollerne bliver luftige og saftige. Groft mel har ikke nær den samme bageevne som hvedemel, og bollerne ville derfor blive meget tunge og tørre, hvis man udelukkende brugte grovere meltyper.
I opskriften er der i forvejen optimeret på, hvor meget groft mel, der kan bruges, og samtidig får bollerne også tilført masser af fibre fra havregryn, gulerod og solsikkekerner, så de er allerede sundere end almindelige hvide boller.
Hvor længe kan man koldhæve dejen?
Dejen kan fint holde sig i køleskabet i op til et par dage, så man kan sagtens lave en stor portion dej og gemme i køleskabet til de efterfølgende dage.
Tip til en ekstra sprød skorpe
Hvis man kaster en kop vand i bunden af ovnen, lige når bollerne sættes ind, skabes der damp, så de hæver endnu mere og får en ekstra god skorpe.
Kan gulerodsbollerne fryses?
Gulerodsbollerne kan sagtens fryses ned - så er der nemme boller til morgenmad, frokost eller som mellemmåltid lige ved hånden.