Kransekage med lakrids
Chokolade og lakrids er efterhånden en velkendt kombination. Her supplerer begge smagsindtryk smukt marcipanen i flotte kransekager. Den perfekte dessert til festlige lejligheder.
Ingredienser
til 10 personerKransekage
- 500 g ren rå marcipan
- 50 g flormelis + lidt ekstra til at drysse på bordet
- 2⁄3 pasteuriseret æggehvide (svarer typisk til et halvt bæger)
- 1 spsk lakridspulver
- 1 spsk lakridssirup (jeg bruger den fra Johan Bülow fordi den har en tyk konsistens, så dejen ikke bliver for tynd)
- ca. 150 g overtrækschokolade (hvid eller mørk eller halvt af hver)
Glasur
- lidt pasteuriserede æggehvider
- flormelis
- evt. lidt lakridssirup
Kransekagen:
Bland marcipan, flormelis, æggehvide, lakridspulver og lakridssirup i en skål. Ælt det godt sammen med fingrene. Tænd ovnen på 250 grader.
Drys lidt flormelis på bordet og form dejen til kransekager. Du bestemmer selv om de skal være runde kranse, aflang stænger eller små stykker.
Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen i ca. 7 minutter. Hold øje med at de ikke bliver mørke. Sæt evt. en anden bageplade ind i ovnen under pladen med kransekagerne - det forhindrer dem i at blive mørke i bunden.
Tag kagerne ud af ovnen og lad dem køle helt af. De er meget bløde når de kommer ud af ovnen, men de bliver faste, når de køler af.
Skru ovnen ned på 75 grader. Kom overtrækschokoladen i et ildfast fad og smelt den i ovnen. Dyp bunden af de afkølede kransekager i den smeltede chokolade og læg dem på siden, på et stykke bagepapir, så chokoladen kan størkne.
Glasur med lakrids:
Bland æggehvide og flormelis sammen. Tilsæt evt. lidt lakridssirup for at give glasuren farve.
Konsistensen skal være tyk nok til at glasuren ikke løber, når den kommer på kransekagen. Omvendt skal den ikke være for tyk til, at den kan komme ud af posen.
Kom glasuren i en frysepose, og klip et lille bitte hul i posens ene hjørne. Så kan du pynte kransekagerne.
Lad glasuren størkne helt inden kagerne pakkes væk.
Tip:
Kransekage bliver bedst, hvis det bliver frosset (og optøet) inden det skal spises. Så kan du også lave det i god tid i forvejen. Du bestemmer selv om du vil fryse det før eller efter, der er kommet glasur på.