Low FODMAP lasagne
Den her mega lækre lasagne er perfekt Low FODMAP-venlig aftensmad. Den er proppet med smag og helt uden gluten og laktose - så bliver det ikke meget bedre.
Ingredienser
til 4 personer- 2 peberfrugter (røde eller gule)
- 1 squash (er squash low fodmap?)
- 4 gulerødder
- 500 g hakket oksekød
- 1 spsk olie
- 70 g tomatpuré
- 2 tsk tørret oregano
- 2 tsk tørret rosmarin
- 1 tsk tørret basilikum (eller dobbelt så meget frisk basilikum)
- 1 ds hakkede tomater
- 1 dl vand
- evt. 1⁄2 tsk rørsukker (kan sagtens undlades)
- salt
- peber
Bechamelsovs
- 4 dl laktosefri fløde (erstat evt. halvdelen af fløden med laktosefri mælk)
- 1 1⁄2 spsk majsstivelse
- 100 g mozzarella ost (revet)
Derudover
- 12 glutenfri lasagneplader (se alternativ her)
Kødsovs
Skyl peberfrugter, og skær dem i små tern - husk at fjerne kerner og de hvide hinder. Skyl squash. Fjern de våde kerner i midten. Skær squashen i små tern. Skræl gulerødderne, og skær også disse i små tern.
Brun det hakkede oksekød godt af i olien ved høj varme. Tilsæt grøntsagerne, og steg yderligere 5 minutter.
Tilsæt tomatpuré, oregano, rosmarin og basilikum, og steg et par minutter mere.
Tilsæt hakkede tomater, vand og evt. rørsukker. Krydr godt med salt og peber, og lad kødsovsen simre, imens bechamelsovsen laves.
Bechamelsovs
Rør maizenaen ud i 1/4 af fløden. Tilsæt resten af fløden, og kog blandingen op, til det tykner.
Tag gryden af varmen, og rør halvdelen af mozzarellaen i (gem det sidste til at drysse over lasagnen).
Opbygning af lasagnen
Læg et lille lag kødsovs i bunden af fadet, og fordel lasagneplader ovenpå. Lav et lag med kødsovs igen, fortsæt med bechamelsovsen ovenpå, og dæk med lasagneplader. Fortsæt således med resten af ingredienserne, og sørg for at slutte af med et lag kødsovs.
Drys lasagnen med resten af mozzarellaen, og bag den ved 200 grader i 35-40 minutter. Dæk evt. fadet med stanniol, hvis osten er ved at blive for mørk.
Pynt evt. med lidt frisk basilikum inden servering.
Tip:
Lasagnen er med i en low fodmap madplan, hvor der laves dobbelt portion af kødsovsen og halvdelen bruges i en nem ovnret:
Gå til low FODMAP madplanen
Hvad kan jeg bruge i stedet for glutenfri lasagneplader?
Hvis du ikke kan få fat i glutenfri lasagneplader, kan du bruge aubergine i stedet for.
Til en portion på 4 personer skal du bruge 2 auberginer. Skær dem ud i lange tynde skiver, smør dem med olie, og drys med salt og peber. Forbag dem i ovnen i 15 minutter ved 200 grader, inden de lægges lag på lag med kødsovsen og bechamelsovsen.
Er squash low fodmap?
Squash er ok at spise i begrænsede mængder, hvis du spiser efter low fodmap principper. Du skal gerne holde indtaget under 100 g per person per måltid.
I denne opskrift får man ca. 65 g squash per person, hvis man bruger en medium stor squash, så det er altså en ok mængde. Du kan dog sagtens udelukke det, hvis du foretrækker det.
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det italienske køkken
Arbejdstid i køkkenet:
Bagetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for lasagnen
pr. person | hele lasagnen | |
---|---|---|
Kalorier | 951 kcal | 3803 kcal |
Kulhydrat | 66 g | 262 g |
Protein | 43 g | 170 g |
Fedt | 58 g | 231 g |