Meljævning
Se hvordan du laver en meljævning med det rigtige blandingsforhold, så du kan få en god konsistens på sovsen.
Ingredienser
til 4 personer- 3 spsk mel
- 3 spsk vand eller mælk
Sådan laver du meljævning
- Pisk mel og vand sammen, eller ryst det sammen i en meljævner, til der ikke er nogen klumper i.
- Du kan også bruge mælk i jævningen - det passer f.eks. godt til, hvis du laver en mælkebaseret sovs, såsom persillesovs til stegt flæsk.
- Når du skal jævne sovsen, hælder du jævningen i sovsen under konstant piskning (se hvor meget jævning der skal bruges til mængden af sovs).
- Lad herefter sovsen koge godt igennem i ca. 5 minutter, til melsmagen er væk, og sovsen er tyknet til den konsistens, du ønsker.
Lækre sovser med masser af smag:
2 slags sovs til bøf (brun sovs og favoritsovs)3 slags sovs til svinemørbradDen bedste sauce til oksemørbrad
Oftest stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål til opskriften herunder:
Hvor meget meljævning skal man bruge?
Det kommer helt an på, hvor tyk du vil have sovsen. Som udgangspunkt skal du bruge 3 spsk mel og 3 spsk vand til at jævne en portion sovs til fire personer - det giver en god tyk sovs, der er gaffelvenlig og kan hænge ved kartoflerne. Vil du have en knap så tyk sovs, kan du sagtens bruge en mindre mængde meljævning.
Under alle omstændigheder er det altid en god idé at tilsætte jævningen lidt ad gangen, til du har den konsistens, du foretrækker, på sovsen.
Kan man bruge Maizena til jævningen?
Ja, du kan sagtens bruge Maizena i stedet for hvedemel.
Kan man bruge kartoffelmel?
Hvis du vil jævne med kartoffelmel er forholdet lidt anderledes. Brug ca. 1 spsk kartoffelmel til 3 spsk vand.
Hvad er forskellen på meljævning og opbagt sovs?
Basen for en opbagt sovs er smeltet smør og hvedemel, som man starter med at stege sammen, hvorefter væsken tilsættes gradvist, til man har den ønskede konsistens på sovsen. Meljævning derimod tilsættes til sidst i processen med at lave sovs, og piskes i, når smagen på sovsen er, som man gerne vil have den, og konsistensen blot skal justeres til slut.
Forskellen ligger også i, at der ikke er smør i en meljævning, hvorfor den er et mere fedtfattigt alternativ til den opbagte sovs.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Arbejdstid i køkkenet:
Næringsindhold for meljævningen
pr. 100 gram | pr. person | hele portionen | |
---|---|---|---|
Kalorier | 124 kcal | 22 kcal | 86 kcal |
Kulhydrat | 25 g | 4 g | 17 g |
Protein | 3 g | 1 g | 2 g |
Fedt | 1 g | 0 g | 0 g |
Næringsberegningen omfatter kun selve meljævningen - ikke den færdige sovs eller gryderet.