Overskud af tomater - sådan kan du bruge dem
Hvis du har overskud af tomater, så her har jeg samlet de bedste måder at bruge dem på. Se hvordan du tryller tomaterne om til f.eks. semidried tomater, henkogte tomater eller en lækker hjemmelavet tomatchutney.
Hvad kan man bruge overskud af tomater til?
Inden vi går videre til opskrifterne på semidried tomater, chutney og henkogte tomater, vil jeg også lige anbefale disse måder at få brugt tomaterne på:
Ovnbagte cherrytomaterHjemmelavet tomatsovs med friske tomaterTomatrelish
Har du en masse grønne tomater i overskud, er du heldig, for så kan du lave lækre syltede grønne tomater.
Ingredienser
til 1 glasSemidried tomater
- 400 g tomater (gerne små tomater, f.eks. cherrytomater)
- evt. 1 fed hvidløg (lille)
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- 1⁄2 tsk sukker
- peber
- 4 kviste frisk timian (små)
- ca. 1 dl olivenolie
Tomatchutney
- 400 g tomater
- 1 rødløg
- 2 fed hvidløg (små)
- evt. 1⁄2 tsk ingefær (fintrevet)
- 1 tsk spidskommen
- 50 g brun farin
- 4 spsk rødvinseddike
- 1⁄2 tsk salt
- evt. 1 chili (hvis du vil have den spicy)
Henkogte tomater
- 400 g tomater
- 1 fed hvidløg
- 1⁄2 tsk tørret oregano
- 1⁄2 tsk salt
- evt. 4 blade frisk basilikum
- ca. 3 spsk olivenolie
Semidried tomater
Skyl tomaterne, og skær dem i halve. Læg dem med skærefladen opad i et ovnfast fad eller på en bageplade beklædt med bagepapir.
Pil og riv hvidløget fint, og bland det sammen med olivenolien. Hæld det over tomaterne.
Drys med salt og sukker, og krydr med peber.
Fordel timiankvistene ovenpå, og bag tomaterne i ovnen ved 120 grader varmluft i ca. 1 time og 20 minutter.
Lad de tørrede tomater køle lidt af, og kom dem efterfølgende op i et skoldet syltetøjsglas eller lignende. Dæk med olivenolie.
Holdbarhed
2-3 måneder opbevaret et tørt og køligt sted.
Tip
Brug f.eks. de semidried tomater til at lave en lækker hjemmelavet rød pesto.
Tomatchutney
Skyl tomaterne, og hak dem groft. Pil rødløg, og hak også dette groft. Kom tomater og rødløg op i en gryde.
Pil hvidløg, og skræl ingefær. Riv begge dele på den fine side af rivejernet. Kom ingefær og hvidløg op til tomaterne i gryden sammen med spidskommen, brun farin, rødvinseddike og salt.
Snit evt. chilien fint, og tilsæt den til gryden, hvis du gerne vil have en spicy tomatchutney.
Sæt gryden på varmen, og bring chutneyen i kog. Lad den koge i ca. 1-1 1⁄2 time, til væsken er kogt ind, og chutneyen har en lidt fastere konsistens.
Tomaterne kan variere meget i sødme, så smag på chutneyen, og krydr evt. med ekstra brun farin til slut.
Kom tomatchutneyen på skoldede syltetøjsglas eller patentglas.
Holdbarhed
2 måneder inden åbning og ca. 2 uger efter åbning (husk at opbevare chutneyen i køleskabet efter åbning).
Tip
Chutneyen er rigtig lækker som tilbehør til ost eller som tilbehør til mange indiske retter.
Henkogte tomater
Skyl tomaterne, og skær dem i mindre stykker, hvis de er store. Små tomater behøver du ikke skære over.
Kom halvdelen af tomaterne i et patentglas eller syltetøjsglas.
Pil hvidløg, og kom det i glasset. Tilsæt oregano, salt og evt. frisk basilikum.
Kom resten af tomaterne i glasset, og tryk det godt sammen.
Dæk toppen af tomaterne med olivenolie. Den præcise mængde af olie, der skal bruges, afhænger af, hvor meget væske der er i tomaterne. Skru låget let på - det er vigtigt ikke at skrue låget helt fast, da luften skal kunne undslippe glasset, når det er i ovnen.
Kom vand i en lille bradepande, og sæt glasset med tomater heri. Sæt bradepanden i ovnen, og henkog tomaterne i 1 1⁄2 time ved 120 grader.
Tag glasset ud af ovnen, og skru låget helt på (brug et viskestykke eller et par grydelapper, så du ikke brænder dig).
Sæt glasset tilbage i den slukkede ovn, og lad det køle af til dagen efter.
Holdbarhed
Op til 1 år, hvis de opbevares et køligt, tørt og mørkt sted. Vil du være helt sikker på en lang holdbarhed, kan du måle temperaturen i glasset og tjekke, om den ligger mellem 90-100 grader efter henkogning. Så er du sikker på, at tomaterne er ordentligt konserverede.
Hvad kan man bruge henkogte tomater til?
Brug dem i stedet for hakkede tomater i f.eks. lasagne eller kødsovs. Du kan også blende de henkogte tomater - så har du en mega nem tomatsauce, der kan bruges i mange retter.
Kan man fryse friske tomater?
Ja, det kan man fint gøre. Er det små tomater, kan du sagtens fryse dem hele med skindet på. Er det større tomater, er det bedst at flå tomaterne inden nedfrysning.
Hvad kan jeg bruge frosne tomater til?
Når tomaterne har været frosset ned, er det bedst at bruge dem i f.eks. tærter eller i stedet for hakkede tomater eller flåede tomater i tomatsauce-baserede retter. Tomaterne mister noget af deres faste konsistens ved nedfrysning, og derfor er de ikke så velegnede at bruge i f.eks. salater og lignende, hvor man normalt ville bruge friske tomater.
Lav tomatchutneyen om til en lækker tomatmarmelade
Du kan nemt lave en super lækker tomatmarmelade ved at undlade hvidløg og krydderier i chutneyen.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det italienske køkken og det indiske køkken
Tidsforbrug:
Forberedelsestid:
Tilberedningstid: (+30 min. hvis du laver semidried eller henkogte tomater)
Samlet tidsforbrug: (+30 min. hvis du laver semidried eller henkogte tomater)
Næringsindhold for tomatchutney
Kalorier: 360 kcal
Kulhydrater: 73 gram
Fedt: 1 gram
Protein: 5 gram
Næringsindhold for henkogte tomater
Pr. glas:
Kalorier: 448 kcal
Kulhydrater: 13 gram
Fedt: 41 gram
Protein: 3 gram