Pirogger med kylling
Rigtig god opskrift på pirogger med kylling, bacon og flødeost, der gør fyldet cremet og ekstra lækkert. De smager vildt godt og er perfekte i madpakken, som frokost eller som aftensmad.
Ingredienser
til 16 stkDej
- 30 g smør
- 20 g gær
- 2 1⁄2 dl mælk eller vand
- 1 tsk salt
- 1 1⁄2 tsk sukker
- 425 g hvedemel (og lidt ekstra til udrulning)
Kyllingefyld
- 300 g kyllingefilet
- evt. 200 g bacontern
- evt. olie til stegning
- 250 g peberfrugt eller spinat eller en blanding (hvis du bruger ren spinat, skal du bruge den halve mængde)
- 300 g flødeost eller hvidløgsost
- 150 g revet ost
Til bagning
- 1 æg eller lidt mælk eller vand til pensling
Start med at røre dejen sammen
Smelt smørret ved lav varme, og lad det køle af til stuetemperatur.
Rør gær ud i mælk eller vand. Tilsæt afkølet smeltet smør, salt og sukker.
Tilsæt hvedemel, og ælt dejen godt igennem i 8-10 minutter.
Lad dejen hæve ca. 40-45 minutter til dobbelt størrelse. Lav fyldet imens.
Lav kyllingefyldet
Hvis du vil have bacon i, skal du starte med at stege det sprødt på en pande.
Steg kyllingefileterne i lidt olie (eller baconfedt), til de er gennemstegte. Skær eller riv kyllingen i mindre stykker, og lad det køle af.
Skær peberfrugt i tern og/eller hak spinaten groft.
Rør det afkølede kyllingekød sammen med flødeost, revet ost, peberfrugt og/eller spinat og evt. den sprødstegte bacon.
Form piroggerne
Drys lidt mel på bordet, og rul dejen tyndt ud (til ca. 2 mm tykkelse). Pas på, du ikke får rullet den for tyndt ud, da det vil gøre det svært at forme piroggerne.
Skær cirkler ud af dejen på ca. 15-16 cm i diameter.
Fordel nu fyldet på cirklerne. Der skal være ca. 2-3 spsk fyld på hver. Placer fyldet på den ene halvdel af hver dejcirkel, fugt kanterne med lidt vand, og fold den anden halvdel henover, så fyldet bliver lukket inde.
Brug en gaffel til at trykke kanterne sammen med.
Saml dejresterne, rul dem ud igen, og form piroggerne på samme måde med resten af fyldet.
Lad dem efterhæve og bag dem i ovnen
Læg piroggerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 20-25 minutter (forvarm ovnen imens).
Pensl piroggerne med sammenpisket æg (eller mælk eller vand), og bag dem ved 200 grader i 17-18 minutter, til de er gennembagte og har en flot gylden farve.
Hvis det skal gå lidt hurtigere, kan du tage et kig på denne opskrift på pirogger med færdig dej.
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål til opskriften herunder:
Kan man tilføje krydderier?
Ja, du kan sagtens krydre fyldet, så smagen får et lækkert twist. Det passer f.eks. super godt til kylling at krydre med karry eller mexicansk tacokrydderi (så minder de lidt om empanadas). Brug ca. 1 spsk krydderi, og drys det over kyllingefileterne, når du steger dem.
Du kan også tilføje f.eks. rød eller grøn pesto til fyldet og give det en middelhavsinspireret smag. Brug ca. 100 gram til grundportionen på 16 pirogger.
Kan piroggerne fryses?
Ja, piroggerne kan fint fryses ned efter bagning. Lad dem blot tø op, og lun dem derefter i ovnen eller på en brødrister, inden de spises.
Kan man gøre dem sunde?
Man kan gøre lidt forskellige ting for at gøre dem sundere. Du kan udskifte ca. 1/4 af hvedemelet med grovere meltyper, f.eks. grahamsmel, speltmel eller fuldkornshvedemel. Du kan også udskifte flødeost og revet ost med hytteost og naturligvis undlade baconen fra fyldet.
Derudover kan man også sørge for at servere sunde ting til, f.eks. en salat eller grøntsagsstænger.
Fakta om opskriften
Måltid: Madpakke, frokost eller hovedret
Hvor kommer pirogger fra: Det russiske køkken
Smage: Kylling, bacon, spinat, ost
Tidsforbrug:
Æltetid: 8-10 min.
Tid til formning: 15 min.
Samlet hævetid: 1 time (fyldet laves, imens dejen hæver første gang)
Bagetid: 17-18 min.
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for pirogger med kylling
pr. pirog | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 223 kcal | 3572 kcal |
Kulhydrat | 22 g | 345 g |
Protein | 11 g | 179 g |
Fedt | 10 g | 157 g |
Næringsberegningen omfatter ikke bacon. Der er beregnet 1 spiseskefuld olie til stegning af kyllingen.
Gode opskrifter på pirogger med andet fyld
Pirogger kan laves i mange forskellige afskygninger og med andet lækkert fyld end kylling, så tag gerne et kig på disse opskrifter, hvis du vil have mere inspiration:
Pirogger med skinkeVegetar pirogger med grøntsagsfyld
Flere gode idéer til madpakken
Her til slut vil jeg også lige tippe dig om de her rigtig nemme idéer til madpakken:
Sunde pølsehorn med gulerødderPizza twistere med færdig dejSmå tærter i muffinsforme