Pizza på bagestål - bedste pizzadej til perfekt sprød bund
Video: Se hvor flot pizzaen hæver på bagestålet
Inden vi går igang med opskriften, så se lige hvor flot pizzaen hæver i ovnen. Bagestålet har nemlig en unik evne til at optage varme, som den giver videre til pizzaerne, så de lynhurtigt hæver op i ovnen og får en ekstra sprød og luftig skorpe. Se selv i videoen her:Du sparer 20% på bagepakken i forhold til at købe produkterne enkeltvis.
Ingredienser
til 4 personer- 8 g gær (kan jeg bruge surdej?)
- 380 g vand
- 80 g durummel (plus ekstra til formning af pizzaerne)
- 450 g hvedemel (gerne manitobamel eller andet mel med min. 12% protein)
- 15 g salt
Topping
- 60 g tomatsauce (færdigkøbt eller hjemmelavet)
- 2 kugler mozzarella ost
- Valgfri topping (f.eks. pepperoni skinke, svampe, peberfrugt osv.)
Sådan laver du den bedste pizzadej
Rør gær (eller surdej) ud i vandet. Tilsæt durummel og hvedemel, og rør det godt ud i vandet, så der ikke er nogle tørre klumper tilbage. Rør til sidst saltet i.
Lad dejen hvile i 30 minutter.
Fugt hænderne med vand, og stræk dejen ved at tage fat nedenunder den, hiv den op og fold den indover sig selv. Gør det 4-6 seks gange. Lad herefter dejen hvile yderligere 30 minutter (se hvordan du gør her).
Stræk og fold dejen på samme måde, og lad den hvile 30 minutter mere.
Stræk og fold dejen en sidste gang (3 gange i alt).
Lad herefter dejen hvile i 30 minutter til 1 time på køkkenbordet, og sæt den herefter i køleskabet. Nu skal dejen koldhæve i alt fra 10-36 timer (se her hvordan du kan lave en hurtigere version).
Bagning af pizzaerne på bagestål
Placér bagestålet nederst i ovnen, og tænd på 275 grader gerne varmluft med undervarme, men har du ikke denne indstilling, så brug bare almindelig over- og undervarme. Det er vigtigt, at ovnen og bagestålet er brandvarmt, så lad den gerne forvarme i 45 minutter til 1 time.
Tag herefter dejen ud af køleskabet, drys med lidt durummel, og form den til det antal dejkugler, der svarer til det antal pizzaer, du vil lave (en grundportion giver 4 pizzaer). Lad dejen hvile ca. 1 time.
Sådan former du pizzadejen
Form dejen til pizzaer (se hvordan her). Top med fyld og bag dem én ad gangen. Tryk først dejkuglen flad med fingerspidserne. Tag den dernæst op, og stræk den forsigtigt enten med fingrene eller knoerne.
Dejen skal være tynd, men pas på ikke at strække den alt for tynd, da fyldet så vil lække ud under pizzaen under bagning. Lad også gerne kanten være tyk, så du får en god skorpe. Undgå helst at bruge kagerulle, da det trykker luften ud af dejen.
Læg pizzabunden på et stykke bagepapir, og top med det fyld, du ønsker. Vær opmærksom på ikke at overdynge pizzaen med fyld, da den så vil have svært ved at bage ordentlig og blive rigtig luftig.
Læg pizzaen på bagestålet, og bag den i 2-3 minutter. Fjern herefter bagepapiret, og bag yderligere 4-7 minutter. Det går hurtigt, og der kan være stor forskel på ovne, så hold godt øje med pizzaen undervejs. I min ovn skal de bage ca. 7 minutter ved undervarme med varmluft og 10 minutter ved over- og undervarme.
Tag pizzaen ud, og lad den køle af et par minutter, så fyldet sætter sig. Form de øvrige pizzaer, og bag dem på samme måde.
Servér f.eks. denne lækre salat til pizzaerne, hvis du vil have lidt grønt tilbehør til.
Spar 20% på Bagestålet og kombispaden her
Du sparer 20% på bagepakken i forhold til at købe produkterne enkeltvis.
Sådan folder og former du pizzadejen
Se i videoen, hvordan du strækker og folder dejen under hævning, så den udvikler gluten, og bliv guidet til at forme pizzaerne uden at miste alt den gode luft i dejen.
Kan jeg bruge surdej?
Ja, du kan sagtens erstatte gær med surdej. Erstat blot de 8 g gær med 100 g surdej, og følg de øvrige trin i opskriften.
Kan jeg lave en hurtigere pizzadej?
Du kan fint lave en hurtigere version af dejen, hvis det skal gå stærkt - dog med et par enkelte ændringer til opskriften:
Til grundportionen (4 pizzaer) er der følgende ændringer:
I stedet for 8 g gær skal der bruges 25 g.
Der skal tilføjes 8 g sukker for at give smagen et hurtigt boost.
Dejen skal æltes i stedet for strækkes, da dejen ikke har lige så god tid til at udvikle gluten af sig selv som ved koldhævning. Bruger du køkkenmaskine, skal den æltes, til den slipper siderne af skålen (ca. 10 minutter), og ælter du ved håndkraft, skal den æltes i ca. 10 minutter. Modstå fristelsen til at tilsætte mere mel, hvis du ælter i hånden, da du i så fald kan risikere at ende ud med tørre pizzaer.
Når dejen er æltet, skal den hæve 1,5-2 timer, formes til dejkugler og efterhæve 45 minutter.
Skal dejen være så klistret?
Ja, dejen har et højt vandindhold og vil derfor føles klistret, når du strækker dejen. Derfor hjælper det at fugte fingrene med vand, da dejen så ikke hænger ved. Efter koldhævningen i køleskabet, vil dejen være meget nemmere at håndtere og ikke nær så klistret.
Det høje vandindhold er vigtigt, da det både gør dejen lettere, så den har nemmere ved at hæve ved hjælp af varmen fra bagestålet, og det giver en super sprød skorpe.
Fakta om opskriften
Måltid: Pizza
Oprindelse: Det italienske køkken
Tidsforbrug:
Samlet hævetid:
Bagetid:
Samlet tidsforbrug: (for langtidshævet pizzadej - laver du den hurtige version, kan det gøres på 2,5 timer).
Spar 20% på Bagestålet og kombispaden her
Du sparer 20% på bagepakken i forhold til at købe produkterne enkeltvis.
- Publiceret d.
- 10.05.21.
- Kategori:
- Madopskrifter ›
- Mad fra hele verden ›
- Europæisk ›
- Italiensk mad ›
- Opskrifter på pizza