Saftige gulerodsboller
I disse saftige gulerodsboller er gulerødderne med til at give en svampet konsistens og en flot orange farve. Bollerne kan bruges til f.eks. morgenmad, til madpakken eller som en lille snack.
Ingredienser
til 16 stk- 5 dl mælk
- 1 dl vand
- 50 g gær
- 1 tsk salt
- 1⁄2 spsk honning
- ca. 250 g gulerødder
- 3 dl havregryn
- 150 g fuldkornshvedemel
- ca. 750 g hvedemel
- æg (til pensling)
Sådan laver du dejen til gulerodsbollerne
Varm mælk og vand i en gryde, til det er fingervarmt (ca. 37 grader).
Smuldr gæren i en skål, og tilsæt det lune mælk og vand. Rør rundt til gæren er opløst. Bland salt og honning i.
Skræl gulerødderne, og riv dem groft på et rivejern. Bland det sammen med væsken.
Kom havregryn og fuldkornshvedemel i, og kom derefter hvedemelet i lidt efter lidt. Ælt dejen godt igennem i hånden eller med en røremaskine. Tilpas mængden af mel, så dejen forbliver let klistret – den bliver mindre klistret efter hævning.
Læg et viskestykke over dejen, og lad den hæve til dobbelt størrelse i ca. 1 times tid.
Formning og bagning
Del dejen i 16 lige store stykker, og form dem til boller. Brug lidt ekstra mel, hvis dejen er for klistret – brug dog ikke for meget, da bollerne så bliver tørre.
Læg bollerne på en bradepande med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i ca. 30 minutter.
Pensl bollerne med et pisket æg, og bag dem i ca. 15 minutter ved 220 grader.
Se også:
Gulerodsbrød med solsikkekerner
Næringsindhold for gulerodsbollerne
pr. bolle | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 243 kcal | 3880 kcal |
Kulhydrat | 45 g | 724 g |
Protein | 9 g | 141 g |
Fedt | 2 g | 28 g |
Kan man fryse bollerne?
Ja, du kan sagtens fryse dem ned. Når du tager bollerne op, er det bedst at lade dem tø op på en rist og efterfølgende lune dem kort i ovnen eller på en brødrister.
Kan man erstatte hvedemel med mere fuldkornsmel?
Du kan godt skrue mængden af fuldkornshvedemel op på 250 gram og hvedemel ned på 650 gram. Bliver andelen af fuldkornshvedemel højere, risikerer du at få tørre og kompakte boller.