Sovs til mørbrad
Virkelig god sovs til svinemørbrad, hvor du kan vælge imellem tre lækre varianter: En klassisk brun sovs, en dejlig paprikasovs eller en super god champignonsovs. Fantastisk tilbehør til både mørbrad og mørbradbøffer.
Ingredienser
til 4 personerValgmulighed 1: Brun sovs
- 1 løg (lille)
- 1 spsk smør
- 5 dl vand
- 1 1⁄2 hønsebouillonterning
- 3 spsk majsstivelse (maizena)
- ekstra 3 spsk vand til at opløse maizenaen i
- 1 dl fløde
- kulør
- salt
- peber
Valgmulighed 2: Paprikasovs
- 1 løg (lille)
- 1 spsk smør
- 1 spsk paprika
- 1 spsk tomatpuré
- 5 dl vand
- 1 1⁄2 hønsebouillonterning
- 3 spsk majsstivelse
- ekstra 3 spsk vand til at opløse maizenaen i
- 1 dl fløde
- salt
- peber
Valgmulighed 3: Champignonsovs
- 200 g champignoner
- 1 spsk smør
- 1 løg (lille)
- 3 dl vand
- 1 hønsebouillonterning
- 3 dl fløde
- 3 spsk majsstivelse
- ekstra 3 spsk vand til at opløse maizenaen i
- salt
- peber
- evt. 1⁄2 bdt persille
Valgmulighed 1: Brun sovs til mørbrad
Pil løg, og hak det fint. Svits det i smørret ved middel varme i ca. 5 minutter.
Tilsæt vand og bouillonterning, og bring det i kog.
Rør maizena og vand sammen, og pisk det i sovsen. Kog den i yderligere 5 minutter, til den tykner.
Tilsæt fløde, og kom kulør i, til du har den farve, du foretrækker på din brune sovs. Smag til med salt og peber.
Obs! Hvis du laver mørbradbøffer med bløde løg, kan du med fordel lave sovsen direkte på panden, som du har stegt løg og mørbrad på, så sovsen tager masser af smag herfra.
Valgmulighed 2: Paprikasovs
Pil løg, og hak det helt fint. Svits det ved middel varme i smørret i 5 minutter.
Tilsæt paprika og tomatpuré, og svits yderligere 2 minutter. Hæld vand på, og smuldr bouillonterningen i. Bring sovsen i kog.
Rør maizenaen ud i vandet, og pisk det i sovsen. Kog i 5 minutter, til sovsen tykner.
Rør fløde i, og krydr paprikasovsen med salt og peber.
Valgmulighed 3: Champignonsovs
Rens champignonerne grundigt, og snit dem i helt tynde skiver. Svits champignonerne af i smørret ved høj varme - de må gerne tage lidt farve.
Pil løg, og hak det helt fint. Skru ned for varmen, og tilsæt løgene til champignonerne. Svits yderligere 2 minutter.
Tilsæt vand, og smuldr hønsebouillonterningen i. Lad sovsen simre ved middel varme, til bouillonen er opløst. Tilsæt fløde.
Rør maizenaen ud i vandet. Pisk det i sovsen, og lad den koge i 5 minutter, til den tykner.
Smag til med salt og peber. Hak evt. persille fint, og rør det i champignonsovsen til sidst.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Smag: Fløde, champignon, paprika
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for den brune sovs
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 166 kcal | 663 kcal |
Kulhydrat | 10 g | 40 g |
Protein | 1 g | 4 g |
Fedt | 13 g | 54 g |
Næringsindhold for paprikasovsen
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 173 kcal | 693 kcal |
Kulhydrat | 11 g | 42 g |
Protein | 1 g | 6 g |
Fedt | 14 g | 55 g |
Næringsindhold for champignonsovsen
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 363 kcal | 1453 kcal |
Kulhydrat | 12 g | 49 g |
Protein | 4 g | 14 g |
Fedt | 33 g | 134 g |
Hvilken sovs passer til hvad?
Se herunder, hvilke retter med mørbrad de tre forskellige sovser hver især passer særlig godt til.
Til helstegt svinemørbrad
Svinemørbrad er som udgangspunkt ret neutralt i smagen, så hvis du laver en helt simpel helstegt mørbrad, passer alle tre slags sovs godt til. Men det er naturligvis også afhængigt af hvilket tilbehør, du vil servere til.
Er tilbehøret traditionelt dansk, er den brune sovs oplagt at servere til. Paprikasovsen er god, hvis smagen gerne må være lidt mere krydret, og den passer f.eks. rigtig godt til bagte eller grillede rodfrugter eller grøntsager. Champignonsovsen er især god til retter med mørbrad, hvor der mangler cremet tilbehør til.
Vil du lave en fyldt mørbrad kommer valget af sovs også an på den specifikke opskrift. Både paprikasovsen og champignonsovsen er eksempelvis rigtig lækre til svinemørbrad med mascarponefyld, mens paprikasovsen passer særlig godt til den her fyldte mørbrad med bacon og pikantost, da pikantosten og paprikasmagen komplementerer hinanden godt.
Står menuen på indbagt mørbrad, kan jeg anbefale at servere champignonsovsen til, for den er ekstra cremet og går godt til den sprøde butterdej.
Til mørbradbøffer
Her passer den brune sovs rigtig godt til - især hvis der bliver serveret bløde løg til. Du kan også sagtens servere champignonsovsen til mørbradbøffer. Det giver en lækker ret, der minder om mørbrad a la creme.