Tøm køleskabet suppe
Utroligt velsmagende suppe, der kan laves med lige de grøntsager, du har, så du kan få tømt køleskabet for rester. Du bestemmer ovenikøbet selv, om det skal være en karrysuppe eller paprikasuppe, så smagen kan tilpasses eventuelle kødrester.
Ingredienser
til 4 personer- 2 løg (du kan også bruge rødløg, porrer eller den dobbelte mængde forårsløg)
- ca. 1 kg grøntsager (f.eks. kartofler, gulerødder, peberfrugt, forskellige slags kål)
- 2 spsk olie
- 2 spsk karry eller den dobbelte mængde paprika
- 1 1⁄2 l vand
- 4 bouillonterninger
- 3 dl fløde eller mælk
- salt
- peber
- evt. sukker
- evt. en rest kød
Få flere idéer til tøm køleskabet retter her.
Fremgangsmåde for suppen
Pil løg, og hak dem fint. Hvis du bruger porrer skal de renses grundigt og snittes fint. Bruger du forårsløg, skal de blot skylles og snittes fint.
Skyl og skræl alle grøntsagerne, og skær dem i små tern. Jeg brugte en blanding af kartofler, søde kartofler, gulerødder, peberfrugt og blomkål.
Hvis du bruger f.eks. blomkål eller broccoli skal de skæres i små buketter, og sættes til side i en skål for sig selv. Har du en stok fra enten blomkål eller broccoli til at ligge, kan du rive den på den grove side af rivejernet. Bruger du spidskål eller hvidkål, skal de også snittes helt tyndt og gemmes i en skål for sig selv, da kålen ikke skal tilberedes lige så længe som de øvrige ingredienser.
Svits alle grøntsagerne (minus kålen) i olien i en gryde ved middel varme i ca. 10 minutter. Tilsæt karry eller paprika, og svits det et par minutter.
Tilsæt vand og bouillonterninger, og bring det i kog. Lad det simre ca. 20 minutter, til grøntsagerne er møre. Bruger du kål, skal det i, når suppen har simret i 15 minutter.
Tilsæt fløde eller mælk, og lad suppen simre 5 minutter yderligere. Smag suppen til med salt, peber og evt. sukker, hvis du har det.
Tøm køleskabet for kødrester
Har du en rest kød (f.eks. kylling, hakket oksekød, svinekød eller lignende), kan du sagtens komme det i suppen også. Er kødet tilberedt, kan det kommes i suppen sammen med fløde eller mælk, så det blot bliver varmet igennem. Er det råt, kan du svitse det af, inden grøntsagerne kommes i gryden.
Hvis du laver paprika-versionen og har f.eks. bacon, serrano/parmaskinke eller chorizo (eller anden slags pølse) liggende i køleskabet, kan det også fint bruges som topping til suppen. Steg det i så fald i lidt olie, til det bliver sprødt, og drys det over suppen ved servering.