Tøm køleskabet tærte
Tærte er perfekt, når køleskabet skal tømmes for forskellige rester. Her har jeg bl.a. brugt kylling, peberfrugt og spinat, men du kan bruge lige det, du har til rådighed.
Ingredienser
til 4 personerTærtedej
- 125 g smør (koldt)
- 225 g mel (hvedemel, fuldkornsmel eller en blanding)
- 1⁄2 tsk salt
- ca. 2 spsk vand (koldt)
Fyld
- 300 g grøntsager (jeg brugte peberfrugt, babyspinat og forårsløg, men brug hvad du har)
- 100 g kød (f.eks. skinke eller rester af stegt kylling, bacon eller oksekød)
- 8 æg
- 150 g creme fraiche (du kan også bruge hytteost, fromage frais, mælk eller fløde. Bruger du mælk eller fløde, skal du kun bruge halvdelen. Du kan også undlade mælkeprodukter helt og bruge et par ekstra æg)
- 1 1⁄2 tsk salt
- peber
Tærtedej
Smuldr smørret ud i melet. Du kan bruge forskellige slags mel. Jeg brugte udelukkende hvedemel, da det var, hvad jeg havde i skabet, men du kan sagtens blande det med f.eks. fuldkornsmel eller rugmel. Brug dog ikke udelukkende rugmel, da det giver en meget tør tærtebund.
Bland salt i melblandingen, og tilsæt vand. Ælt dejen hurtigt sammen. Er den stadig meget smuldrende, kan du tilsætte lidt mere vand. Kom tærtedejen på køl i min. 30 minutter.
Rul tærtedejen ud eller tryk den ud i en form. Du kan bruge et hvilket som helst ovnfast fad (den skal bare helst ikke have alt for høje kanter). Jeg brugte et firkantet fad på 20x20 cm til 4 personer, så brug en større eller mindre tærteform afhængig af det antal personer, du laver tærten til.
Prik tærtebunden med en gaffel, og forbag den i ovnen ved 225 grader i 10 minutter.
Fyld til tærten
Forbered grøntsagerne ved at skylle eller skrælle dem og skære dem i små tern eller snitte dem fint. Jeg brugte 2 peberfrugter, 3 forårsløg og 40 g babyspinat. Du kan fint komme både lidt færre eller lidt flere grøntsager i tærten, hvis du har flere rester liggende, som skal bruges.
Skær kødet i mindre stykker, hvis det er nødvendigt.
Pisk æg, creme fraiche og salt sammen, og krydr massen med peber.
Fordel grøntsager og kød på den forbagte tærtebund, og hæld æggemassen over.
Bag tærten ved 200 grader i ca. 35 minutter, til æggemassen har sat sig.
Hvis du vil have flere idéer til retter, du kan lave med de ingredienser, du allerede har, så brug tøm køleskabet-funktionen her.