Kødsauce
En rustik kødsauce, hvis lange kogetid ganske vist ikke gør den egnet til en travl hverdag, men til gengæld gør, at smagen fra bacon, bouillon og de gode grøntsager virkelig kommer til udtryk. Og det er værd at vente på.
Ingredienser
til 4 personer- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 stængler blegselleri
- 50 g bacontern
- 500 g hakket oksekød
- 1 gulerod
- 2 ds flåede tomater
- 2 dl tør rødvin (stor)
- 2 dl bouillon (kraftig)
- salt
- peber
- oregano
- olie
- mælk efter behov
Fjern skindet fra løg, rens gulerod og blegselleri. Hak det i små stykker, skær bacon i små tern og bland det sammen med det hakkede kød.
Kom evt. de flåede tomater i en blender og purer dem heri. Varm fedtstoffet op i en stor gryde. Brun kødmassen let heri. Tilsæt rødvin og mix indtil vinen er fordampet.
Tilsæt en halv kop bouillon og lad retten simre ved meget lav varme (uden låg). Gradvist kommes det resterende bouillon i. Når bouillonen er fordampet tilsættes tomater. Retten strøs med salt, peber og oregano, før mælken tilsættes. Det skal præcis dække grydens indhold.
Lad herpå saucen simre i ca. 2-3 timer ved meget lav temperatur. Hvis du synes konsistensen bliver for bastant, kan du tilsætte mere mælk eller bouillon.
Tip: Lav evt. en dobbeltportion og frys saucen ned i små portioner, som du senere kan opvarme, når du har brug for det. Pga. den lange kogetid kan det være en god idé.
Brug kødsaucen som grundsauce til retter som eksempelvis pasta eller lasagne.