Rugbrød
Her er en virkelig smagfuld og sund opskrift på rugbrød, som er blandt favoritterne. Opskriften giver to store brød som holder sig saftige og gode længe.
Ingredienser
til 2 stkSurdej
- 3 1⁄2 dl A38
- 5 dl vand
- 10 g gær
- 200 g hvedemel
- 500 g rugmel
Rugbrød
- 2 dl mørk øl
- 1 spsk sirup
- 1 1⁄2 tsk salt
- 350 g knækkede rugkerner
- 2 dl vand (kogende)
- 130 g solsikkekerner
- 70 g hørfrø
- 2 spsk sesamfrø
- 100 g tørrede figner (skåret i små bider)
Bland ingredienserne til surdejen sammen og lad det stå i mindst et halvt døgn i stuetemperatur.
Hæld det kogende vand over rugkernerne, og lad det stå og trække ind i rugen. Rør det derefter sammen med alle de øvrige ingredienser, og tilsæt surdejen som har stået (mindst) et halvt døgn.
Fordel dejen i 2 smurte brødforme. Drys med lidt sesamfrø på toppen af brødene. Formene skal cirka være fyldt ¾. Lad brødene hæve i 2 timer. Bag dem derefter i ovnen ved 190 grader i 1½ time.