Andebryst (med kernetemperatur og stegetid)
Rigtig nem opskrift, der guider dig til hvilken kernetemperatur og stegetid, du skal gå efter for at få et andebryst, der er stegt præcist, som du gerne vil have det.
Gå til:
Ingredienser
til 3 personer- 2 andebryster
- groft salt
- peber
- 30 g smør
Stegetider og kernetemperatur
Se skemaet herunder for finde ud af, hvilken stegetid og kernetemperatur, du skal gå efter for at få det stegeresultat, du ønsker.
Kernetemperatur og stegetid | |
---|---|
Rosa | 62-63 grader (samlet stegetid: 16 min.) |
Let rosa | 64-65 grader (samlet stegetid: 18 min.) |
Gennemstegt | 70-72 grader (samlet stegetid: 20 min.) |
*Vær opmærksom på, at temperaturerne i skemaet angiver, ved hvilken centrumtemperatur man skal tage andebrystet af panden eller ud af ovnen. Temperaturen vil efterfølgende stige 2-3 grader under hviletiden.
Sådan steger du andebryst på panden
Start med at tage andebrysterne ud af køleskabet minimum 30 minutter, før de skal steges, så de kan nå næsten at få stuetemperatur.
Skær sener og evt. urenheder af kødet. Dup kødet tørt med et stykke køkkenrulle.
Rids skindet, men undgå at skære helt ned i kødet. Krydr både skind og kød med groft salt og peber.
Læg andebrysterne med skindsiden nedad på en kold pande. Skru op på middelhøj varme, og steg i ca. 6 minutter, til andebrysterne er begyndt at afgive fedt, og skindet har en gylden farve. Tryk gerne ned på andebrystet med en palet undervejs, så skindet kommer til at ligge helt plant mod panden.
Skru ned til middel varme, og vend kødet om. Tilsæt smør, og steg herefter kødet i 3 minutters intervaller på hver side, til det har den kernetemperatur, du går efter. For et let rosa resultat er det ca. 12 minutters samlet stegetid efter bruning af skindet.
Lad andebrysterne hvile utildækket i 10 minutter inden servering.
Sådan steger du andebryst i ovnen
Tag andebrysterne ud af køleskabet 30 minutter før stegning, og lad dem få næsten stuetemperatur.
Skær urenheder og sener af kødet, og dup det tørt med køkkenrulle.
Skær ridser i skindet uden at skære helt ned i kødet. Krydr andebrysterne godt med salt og peber.
Nu skal andebrysterne brunes af på panden, inden de kommes i ovnen. Det er vigtigt for at få sprødt skind. Læg andebrysterne med skindsiden nedad på en kold pande, og skru op på middelhøj varme. Steg i ca. 6 minutter, til noget af fedtet er smeltet fra, og skindet er blevet gyldent.
Læg dem i et ildfast fad med skindsiden opad, og sæt et stegetermometer i midten. Sæt fadet i ovnen, og steg andebrysterne ved 190 grader, til du har nået den ønskede kernetemperatur.
Lad dem hvile utildækket i 10 minutter efter stegning.
Se her hvordan du tilbereder andebryst i sous vide.
Ofte stillede spørgsmål til opskriften
Se svarene på de mest almindelige spørgsmål til opskriften herunder:
Må and være rosa?
Ja, and må godt være rosa. Især ved andebryst risikerer man, at kødet bliver tørt, hvis ikke man steger det rosa.
Kan man stege andebryst på grill?
Man kan sagtens grille andebrysterne - grill dem først ved direkte varme med skindsiden nedad i 5-6 minutter. Skru derefter ned til middel varme, og grill andebrysterne ved indirekte varme, til du har opnået den ønskede kernetemperatur.
Hvor mange personer til et andebryst?
Der er omkring 300 gram kød i et andebryst, og det plejer at være nok til 1 1⁄2 person.
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Forberedelsestid:
Stegetid:
Samlet tidsforbrug:
Godt tilbehør til and
Se mine yndlingsopskrifter på lækkert tilbehør, der passer perfekt til and:
God sovs til andSalat til andHjemmelavet rødkål