Citronfromage med knas
Luftig og lækker citronfromage med knas af sprød smuldredej på toppen. En nem dessert, der med garanti bliver et kæmpe hit hos gæsterne.
Tag alle ingredienserne ud af køleskabet ca. 30-45 minutter før, du går i gang, så de kan få stuetemperatur. Så undgår du, at husblassen får et temperaturchok, når fromagen skal blandes sammen, og så kommer der ikke husblas-trevler i fromagen.
Ingredienser
til 6 personerCitronfromage
- 3 blade husblas
- 100 g sukker
- 1 spsk citronskal (fintrevet)
- 3 æggeblommer
- 3 æggehvider
- 2 1⁄2 dl fløde
- 4 spsk citronsaft
Crumble-knas til topping
- 100 g sukker
- 75 g hvedemel
- 50 g havregryn
- 100 g smør (koldt)
- evt. 50 g mandler eller andre nødder
Pynt
- 2 dl fløde
Start med at lave citronfromagen
Læg husblas i blød i en skål med koldt vand. Lad det stå og udbløde i 15 minutter, imens resten af ingredienserne forberedes.
Pisk sukker, fintrevet citronskal og æggeblommer til en lys æggesnaps. Pisk æggehviderne stive i en anden skål (bruger du de samme piskeris som til æggeblommerne skal du huske at vaske piskerisene grundigt først).
Pisk fløden til en let flødeskum i en tredje skål. Pas på med at piske fløden for meget, da du så risikerer, at citronfromagen skiller.
Klem husblassen fri for vand, og smelt den i en gryde ved svag varme eller i en skål over et vandbad. Tag husblassen af varmen, og rør lidt af de piskede æggeblommer og citronsaften i, så den smeltede husblas afkøles til stuetemperatur.
Pisk herefter husblas-blandingen og den resterende citronsaft i æggesnapsen (de piskede æggeblommer). Vend stille og roligt de piskede æggehvider i æggesnapsen, og fold herefter forsigtigt flødeskum i.
Lad fromagen stå på køkkenbordet i 10 minutter, og vend forsigtigt rundt i den et par gange med en dejskraber (så undgår du, at der kommer bundfald i fromagen).
Fordel citronfromagen i glas, og sæt dem herefter i køleskabet i ca. 4 timer, så den kan sætte sig. Skal det gå lidt hurtigere, kan du også komme glassene i fryseren i 1 time og dernæst i køleskabet i 1 time.
Lav den knasende crumble, imens fromagen sætter sig.
Knas til topping
Forvarm ovnen til 200 grader.
Bland sukker, hvedemel og havregryn sammen i en skål.
Skær det kolde smør i tern, og smuldr det godt ud i melet, til det har en konsistens som vådt sand med nogle lidt større klumper i. Hak evt. mandler eller nødder, og bland dem i.
Fordel smuldredejen på en bageplade, og bag det i ca. 12-15 minutter, til det er gyldent. Vend gerne rundt i crumblen et par gange i løbet af bagetiden, så den bliver jævnt bagt.
Tag bagepladen ud, og lad smuldredejen køle af.
Anretning og pynt
Fordel den knasende crumble ovenpå citronfromagen. Bræk evt. større klumper i mindre bidder, hvis smuldredejen er klumpet sammen.
Pisk fløden til flødeskum, og kom det op i en sprøjtepose (evt. isat en flot tyl). Sprøjt flødeskumsdutter ud på citronfromagerne - så er de klar til servering.
Citronfromage på flere lækre måder:
Ægte gammeldags citronfromageCitronfromage på en ny måde
Kan citronfromagen laves dagen før servering?
Ja, det kan man sagtens. Det er faktisk en rigtig god idé at lave dem dagen før, for så har citronfromagen god tid til at sætte sig på køl.
Kan den fryses?
Ja, du kan både fryse citronfromage og crumble ned. Crumblen skal dog genopvarmes kort i ovnen før servering, så den bliver sprød igen.
Ekstra nemt knas til fromagerne
Du kan bruge knuste makroner eller kiks som knas i stedet for smuldredej, hvis det skal være ekstra nemt.
Fakta om opskriften
Måltid: Dessert
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet: 45 min.
Køletid: 2 timer (hvis du lader citronfromagen sætte sig i fryseren og efterfølgende i køleskabet)
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for citronfromage med knas
pr. person | hele opskriften | |
---|---|---|
Kalorier | 706 kcal | 4238 kcal |
Kulhydrat | 51 g | 308 g |
Protein | 10 g | 60 g |
Fedt | 51 g | 306 g |
- Publiceret d.
- 19.09.23.
- Kategori:
- Madopskrifter ›
- Dessert ›
- Desserter med frugt ›
- Desserter med citron