Empanadas - med det lækreste fyld
De lækreste empanadas med sprød dej og let krydret oksekødsfyld. De er virkelig gode både som aftensmad og frokost eller som en ekstra lækker madpakke.
Ingredienser
til 15 stkFyld
- 800 g hakket oksekød
- 2 spsk olie
- 3 løg
- 4 fed hvidløg (store)
- evt. 2 chilier
- 4 spsk tomatpuré
- 3 spsk spidskommen
- 2 spsk paprika
- 2 tsk oregano
- 3 dl vand
- 1 oksebouillonterning
- salt
- peber
Dej
- 400 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 100 g smør (koldt)
- 1 æg
- ca. 1 dl vand (koldt)
Derudover
- 1 æg (sammenpisket)
Start med at lave empanadas-fyldet
Steg hakket oksekød i olien ved middel varme, til det er godt brunet. Bliv ved med at stege kødet, til alt vandet er fordampet. Forbered de øvrige ingredienser, imens kødet steger.
Pil løg, og hak dem. Pil hvidløg. Skyl evt. chilier, og hak dem fint.
Tilsæt løg og chili til kødet, og steg i 5 minutter. Pres hvidløg ned i fyldet, og tilsæt tomatpuré. Steg et par minutter.
Tilsæt paprika, spidskommen, oregano, og hæld vandet på. Smuldr bouillonterningen i, og lad fyldet simre i 5 minutter, eller til vandet er kogt ind.
Smag til med salt og peber, og lad fyldet køle helt af. Lav dejen imens.
Sådan laver du dejen
Bland hvedemel og salt sammen i en skål.
Skær smør i terninger, og kom det op i skålen til melet. Smuldr smørret ud i melet, til du har en konsistens, der minder om vådt sand.
Tilsæt æg og vand, og ælt dejen sammen ganske kort, så dejen kun lige samler sig.
Lad dejen hvile på køl i ca. 30 minutter.
Formning og bagning
Del dejen i det antal empanadas, du vil lave, og form hver dejklump til en kugle.
Rul dejklumperne ud én ad gangen til en tynd cirkel. Opbevar de øvrige dejkugler i en plastikpose imens, så dejen ikke tørrer ud.
Kom fyld på den ene halvdel af dejcirklen, og fugt kanten med lidt sammenpisket æg. Fold dejen over, og luk kanten rundt om fyldet. Brug en gaffel til at trykke kanten sammen hele vejen rundt.
Fortsæt sådan med de øvrige dejklumper. Opbevar de formede empanadas på køl indtil bagning.
Pensl dine empanadas med sammenpisket æg, og bag dem i 15-16 minutter ved 220 grader over- og undervarme.
Servér f.eks. med disse lækre dips:
Cremet avocado-dressingSalsa verdeHjemmelavet chilimayo
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål til opskriften herunder:
Hvor kommer empanadas fra?
Empanadas stammer fra Argentina. Skal de være helt autentiske, skal der også oliven og hårdkogte æg i. Det har vi dog udeladt, men du kan sagtens komme det i.
Kan de laves med færdig dej?
Ja, det kan de sagtens. Du kan både bruge færdig butterdej og tærtedej - resultatet bliver dog mest autentisk, hvis du bruger tærtedej.
Kan de fryses?
Ja, de kan sagtens fryses ned. Pak dem godt ind i en plastikpose, så de ikke får frostskader, og lun dem på en brødrister eller i ovnen efter optøning.
Gode idéer til andet lækkert fyld
Her har jeg brugt lækkert oksekødsfyld, men du kan sagtens fylde andre ting i dine empanadas, f.eks. skinke og ost eller kylling. Det er også lækkert at lave en vegetar-version med f.eks. kartofler eller andre grøntsager.
Fakta om opskriften
Måltid: Aftensmad, frokost eller madpakke
Oprindelse: Det argentinske køkken
Hvor mange empanadas får man ud af opskriften: Ca. 15-16 stk.
Arbejdstid i køkkenet:
Næringsindhold for empanadas med oksekød
pr. styk | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 272 kcal | 4076 kcal |
Kulhydrat | 22 g | 331 g |
Protein | 15 g | 232 g |
Fedt | 13 g | 196 g |