Forloren hare a la farmor med svinekød
God gammeldags forloren hare, der er lavet med svinekød og pakket ind i baconskiver. Præcis som farmor ville have lavet den.
Ingredienser
til 6 personer- 800 g hakket svinekød (eller hakket svine- og kalvekød)
- 4 tsk salt
- 2 løg
- evt. 50 g hakket spæk (hvorfor bruge spæk?)
- 2 æg
- 3 spsk mel (eller rasp)
- 1 dl mælk
- peber
- 8 skiver bacon
- evt. 5 dl vand eller bouillon til fadet (hvis du vil lave denne sovs til)
Sådan laver du forloren hare
- Rør det hakkede svinekød godt sammen med salt til en ensartet masse.
- Pil løg, og hak dem helt fint. Tilsæt løg og evt. hakket spæk til farsen sammen med æg, mel og mælk. Krydr farsen med peber, og ælt den rigtig godt sammen.
- Form farsen til et farsbrød, og læg det i et ildfast fad. Dæk med baconskiverne. Hæld evt. vand eller bouillon i fadet, hvis du gerne vil have stegesky at lave sovs af.
- Steg den forlorne hare ved 225 grader i 15 minutter. Skru herefter ned på 180 grader, og steg yderligere 35-40 minutter, til kødet er gennemstegt, men stadig saftigt.
- Skru evt. helt op for temperaturen eller skru over på grill de sidste 5-8 minutter af stegetiden, hvis baconen ikke er helt gylden på dette tidspunkt.
- Lad gerne den forlorne hare stå og trække i 5 minutter, inden du serverer den med lækkert tilbehør til.
Se også:
Godt farsbrød med grøntsager
Sammensæt en klassisk menu a la farmor
Skal menuen være helt old school, er det lækkert at servere den forlorne hare med brun sovs, kartofler og ribs- eller tyttebærgelé til. Jeg synes også, det er rigtig godt med lidt syltede agurker til retten.
Beregn ca. 250 g kartofler (inden kogning) og ca. 2 spsk gelé per person.
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det danske køkken
Arbejdstid i køkkenet:
Stegetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for forloren hare
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 315 kcal | 1890 kcal |
Kulhydrat | 8 g | 46 g |
Protein | 33 g | 200 g |
Fedt | 16 g | 98 g |
Næringsberegningen er uden spæk.
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de mest gængse spørgsmål herunder.
Kan farsbrødet laves med oksekød i stedet for svinekød?
Ja, det kan man fint gøre. Alternativt kan du også bruge halvt svinekød, halvt oksekød - det er en sammensætning af kød, der giver en rigtig god smag.
Hvorfor bruge spæk i farsen?
Lidt hakket spæk i farsen giver et super saftigt farsbrød, og kombinationen af svinekød, spæk og bacon giver en rigtig god smag. Det kan dog godt være lidt svært at få fat i spæk, så du kan sagtens undlade det eller erstatte det med lidt stegte bacontern for at opnå en lignende effekt.
Hvorfor hedder det forloren hare?
Navnet stammer fra en gammel Frøken Jensen kogebog tilbage fra starten af 1900-tallet og var en af flere "snyderetter", der havde til formål at få relativt simpel mad til at lyde mere spændende.
Forloren betyder kunstig eller uægte og refererer til, at retten ikke er en ægte haresteg, men alligevel serveres lidt som en vildt ret med klassisk tilbehør såsom skysauce og ribsgelé til.