Gryderet med kartoffelmos
Mega god gryderet med kylling, bacon og svampe, der serveres med en lækker kartoffelmos til. Inspireret af en dejlig bøf stroganoff med cremet sovs - den er bare hurtigere at lave.
Mine yndlings-gryderetter
Inden vi går videre ned til opskriften, vil jeg også lige tippe dig om 4 af mine yndlings-gryderetter, der også er rigtig lækre sammen med kartoffelmos:
God gryderet med svinemørbradSammenkogt ret med god sovsLuksus millionbøf med bacon og flødeGryderet med kylling, pølser og paprikasovs
Og lad os så komme i gang med gryderetten 😀
Ingredienser
til 4 personer- 300 g champignoner eller andre svampe
- 2 løg (små)
- 200 g bacontern
- 600 g kyllingefilet
- 1 dl hvedemel
- evt. 2 spsk olie
- 2 spsk paprika
- 2 spsk tomatpuré
- 4 dl vand
- 1 hønsebouillonterning
- 4 dl fløde
- salt
- peber
- evt. 1 bdt persille
Kartoffelmos
- 1600 g kartofler
- 100 g smør
- 1 dl mælk
Sådan laver du gryderetten
Start med at forberede grøntsagerne. Rens champignonerne grundigt, og snit dem i tynde skiver. Pil løg, og hak dem fint.
Steg baconternene sprøde ved middelhøj varme. Skær imens kyllingefileterne i mundrette stykker. Krydr hvedemelet med salt og peber, og vend kyllingestykkerne heri.
Tag de sprøde bacontern op af gryden, og læg dem på fedtsugende papir. Brun kyllingestykkerne af ved høj varme i det resterende baconfedt i gryden. Tilsæt evt. lidt olie, hvis der mangler fedtstof.
Tag de brunede kyllingestykker op, og sæt dem til side til senere.
Svits champignonerne af ved høj varme i 2-3 minutter, til de tager lidt farve. Skru ned til middellav varme, og kom løgene i gryden. Svits yderligere 5 minutter.
Tilsæt paprika, tomatpuré, vand og hønsebouillonterning, og bring retten til en simren. Rør fløden i, og kom kyllingestykkerne og baconen tilbage i gryden (gem evt. lidt af de sprødstegte bacontern til at drysse over gryderetten inden servering).
Lad retten simre ved svag varme i 15-20 minutter - lav kartoffelmosen imens. Smag til med salt og peber. Hak evt. persille fint, og rør det i gryderetten inden servering.
Sådan laver du kartoffelmosen
Skræl kartoflerne, og skær dem i små tern. Kom kartoffelternene i en gryde, og dæk med vand.
Bring kartoflerne i kog, og kog dem, til de er helt møre, og går i stykker, når du stikker i dem med en gaffel.
Hæld vandet fra, og mos kartoflerne enten med en gaffel eller en håndmikser. Rør smør og mælk i, og smag godt til med salt og peber.
Se også:
Hakket oksekød med kartoffelmos låg i ovn
Tip: Lav retten med andet kød
Du kan sagtens lave gryderetten med f.eks. hakket svinekød eller oksekød, hvis du hellere vil det. Du kan også fint bruge kød i tern, men så kan simretiden være lidt længere.
Fakta om opskriften
Måltid: Hovedret
Oprindelse: Det danske køkken
Smag: Svampe, paprika, fløde, bacon
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for gryderet og kartoffelmos
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 1298 kcal | 5193 kcal |
Kulhydrat | 87 g | 347 g |
Protein | 53 g | 213 g |
Fedt | 80 g | 321 g |
Næringsberegningen omfatter både gryderetten og kartoffelmosen. Der er ikke medregnet olie til stegning, da baconfedtet plejer at være tilstrækkeligt fedtstof.