Skyrboller (ekstra nemme)
Det er ikke uden grund, at de her nemme skyrboller er blevet så populære. De er nemlig både sunde og har smag og konsistens som almindelige boller.
Man kan også lave bollerne med gulerødder og et drys frø på toppen.
Ingredienser
til 10 stk- 4 æg
- 325 g skyr
- 275 g havregryn
- 2 tsk bagepulver
- 1 1⁄2 tsk salt
- 25 g hørfrø (eller sesamfrø)
- evt. 100 g gulerødder
Valgfri pensling og drys
- evt. æg til pensling
- evt. ekstra hørfrø eller sesamfrø til drys
Sådan bager du skyrbollerne
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Slå æggene ud i en skål. Tilsæt skyr, havregryn, bagepulver, salt og hørfrø. Du kan også godt bruge sesamfrø, men hørfrø optager mere væske og giver en bedre konsistens på bollerne.
- Rør dejen godt sammen. Skræl evt. gulerod, riv den groft, og bland den i dejen.
- Lad dejen stå og trække i 15-20 minutter. Så sætter den sig og får en mere fast konsistens.
- Fugt hænderne med vand, og form dejen til kugler. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og tryk dem lidt flade, så de ligner boller.
- Pensl dem evt. med sammenpisket æg, og drys med ekstra frø og kerner.
- Bag skyrbollerne i ca. 20 minutter, til de er gyldne på toppen og gennembagte.
- Læg dem på en rist, og lad dem køle helt af. For at få den rigtige brødagtige konsistens, er det vigtigt at lade bollerne køle helt af, inden du skærer dem over. Så undgår du nemlig, at konsistensen bliver klæg.
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål til skyrbollerne herunder:
Hvordan opbevares skyrbollerne bedst?
De skal helst opbevares i en plastikpose i køleskabet. Her kan de fint holde sig i 3-4 dage. Begynder bollerne at blive lidt kedelige i det, er det rigtig godt at riste dem.
Kan de fryses?
Ja, de kan sagtens fryses ned, så du kan fint lave en stor portion af dem.
Er de glutenfrie?
Ja, hvis du bruger glutenfrie havregryn. Der kan være spor af gluten i almindelige havregryn, så hvis du vil være sikker på, at proteinbollerne er helt uden gluten, skal du bruge glutenfrie havregryn.
Kan man lave dem laktosefri?
Ja, det kan man, sørg blot for at bruge laktosfri skyr.
Kan man tilføje chokolade?
Du kan sagtens lave nogle sunde chokoladeboller ved at tilføje hakket mørk chokolade til dejen. Så har du en nem proteinrig snack lige ved hånden.
Fakta om opskriften
Måltid: Bagværk
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet: 5 min.
Trækketid for dejen: 20 min.
Bagetid: 20 min.
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for skyrboller med havregryn og gulerod
pr. bolle | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 177 kcal | 1769 kcal |
Kulhydrat | 20 g | 198 g |
Protein | 11 g | 107 g |
Fedt | 5 g | 53 g |
Næringsberegningen er inklusiv gulerod, men uden ekstra æg og frø til pensling og drys.
Se her hvordan vi beregner næringsindholdet
Er de sunde?
Det kommer an på, hvordan man definerer sundhed, men som udgangspunkt er de sunde, for de indeholder masser af protein og fibre. Og så mætter de rigtig godt.