Grønne linser - sådan koger du dem perfekt
Se her hvordan du koger grønne linser helt perfekt, så de bliver møre, men stadig har lidt bid.
Ingredienser
til 1 portion- 200 g grønne linser
- 8 dl vand
- 1 grøntsagsbouillonterning
Sådan koger du grønne linser
- Skyl linserne grundigt i koldt vand.
- Kom vand og grøntsagsbouillon i en gryde, og bring det i kog.
- Tilsæt de grønne linser, og kog dem i 20 minutter, til de er møre, men stadig har lidt bid.
- Hæld vandet fra, og lad linserne dryppe godt af efter tilberedning.
Se også:
Lækker salat med grønne linserDahl med grønne linser
Ofte stillede spørgsmål
Få svar på nogle af de gængse spørgsmål vedrørende grønne linser herunder:
Hvorfor skal linserne skylles inden tilberedning?
Linserne skal skylles for at vaske overskydende støv og snavs af.
Skal de koges inden man bruger dem i retter?
Nej, man behøver ikke koge linserne på forhånd, hvis man skal bruge dem i f.eks. gryderetter og lignende, hvor de kan koges direkte i retten. Skal man bruge linserne til f.eks. salater eller vegetarfrikadeller, skal de koges på forhånd.
Skal linser sættes i blød natten over?
Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at iblødsætte linser natten over. Men hvis du har problemer med at fordøje linser, kan det være en god idé at gøre alligevel, da det mindsker indholdet af lektiner, som er et plantegiftstof, der giver oppustethed og fordøjelsesbesvær.
Kan man fryse dem?
Ja, du kan sagtens fryse de kogte grønne linser ned, så du kan lige så godt koge en stor portion, når du alligevel skal have gang i gryden.
Hvad er forskellen mellem røde og grønne linser?
De minder meget om hinanden, men der er dog et par forskelle. Grønne linser er lidt større end røde linser, og de udkoges ikke helt så nemt som røde linser.
Der er også lidt færre kalorier i grønne linser sammenlignet med røde linser.
Er de sunde?
Ja, grønne linser er super sunde. De er rig på både proteiner og fibre, som bl.a. gør, at de mætter rigtig godt. Derudover ligger de lavt i det glykæmiske indeks, så de optages langsomt i kroppen og giver en mere stabil og langvarig mæthedsfornemmelse.
Grønne linser indeholder derudover B-vitamin og magnesium og er også en god kilde til jern og kalk.
Det er derfor ikke uden grund, at linser er en af de fødevarer, der ligger nederst i madpyramiden, så du kan bare spise løs af de lækre bælgfrugter.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det indiske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Kogetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for kogte grønne linser
Kalorier: 123 kcal
Kulhydrater: 18 gram
Fedt: 0,7 gram
Protein: 9 gram