Kartofler til grillmad
De lækreste kartofler til grillmaden med en mega god smag fra smør og olivenolie. De kan laves både på grillen og i ovnen.
Tip: De kan både laves på grillen og i ovnen
Er der f.eks. ikke plads til en alubakke på grillen, er det nemt at lave kartoflerne i ovnen.
Ingredienser
til 3 personer- 600 g kartofler (små)
- 2 tsk groft salt
- ca. 2 dl kogende vand
- 30 g smør
- 2 spsk olivenolie
- evt. 1 fed hvidløg
- evt. 3 spsk persille eller purløg (eller en blanding)
Derudover
- 1 aluminiumsbakke (hvis du vil lave kartoflerne på grillen)
Start med at ordne kartoflerne
Start med at skrubbe og vaske kartoflerne - du behøver ikke skrælle dem, medmindre de har en meget tyk skræl.
Skær kartoflerne i halve eller lad dem være hele, hvis de er meget små.
Tilberedning på grillen
Kom kartoflerne op i en alubakke, drys salt over, og hæld det kogende vand ved. Mængden af vand kan variere, alt efter hvilken størrelse alubakke, du bruger, men der skal være nok vand til, at de nederste 3-4 mm af kartoflerne er dækket i vand.
Dæk alubakken med stanniol, og sæt den på en grill (jeg brugte en gasgrill), der opvarmet ved middelhøj varme (temperaturen skal være på ca. 225 grader).
Grill kartoflerne ved direkte varme i ca. 15-20 minutter dækket med stanniol, til de er lige akkurat møre. Rør gerne rundt i dem en enkelt gang undervejs.
Tag alubakken af grillen, og fjern stanniolen. Knus de kogte kartofler med bagsiden af en ske (kan godt undlades, hvis det skal være ekstra nemt).
Tilsæt smør og olivenolie. Pres evt. hvidløg over kartoflerne også.
Sæt alubakken med kartoflerne tilbage på grillen (uden stanniol over), og steg dem i ca. 10-15 minutter, til de er blevet godt gyldne. Rør rundt i dem undervejs, så de bliver grillet jævnt.
Hak evt. persille eller purløg fint, og drys det over kartoflerne umiddelbart inden servering.
Hvis du bruger kulgrill
Det er sværere at styre temperaturen på en kulgrill, så derfor er det nemmest at forkoge kartoflerne i en gryde frem for på grillen i dette tilfælde. Så skal de forkogte kartofler efterfølgende kun knuses let, tilsættes smør og olivenolie og steges gyldne i en alubakke på kulgrillen ved direkte varme.
Tilberedning i ovnen
Forvarm ovnen til 225 grader varmluft.
Kom kartoflerne i en bradepande eller et ildfast fad, og tilsæt salt og kogende vand. Dæk fadet med stanniol, og sæt det i ovnen.
Bag kartoflerne i 15-20 minutter, til de lige præcis er møre. Fjern stanniolen. Vandet skulle gerne være helt fordampet nu - hvis der stadig er lidt tilbage, kan du forsigtigt hælde det fra.
Knus evt. kartoflerne let med bagsiden af en ske (du kan undlade dette trin, hvis det skal være lidt nemmere). Tilsæt smør og olivenolie.
Sæt fadet tilbage i ovnen, og bag yderligere 10-15 minutter, til kartoflerne er gyldne.
Finthak evt. persille eller purløg, og drys det over kartoflerne, inden du serverer dem til grillmaden.
Se også:
Nye kartofler i ovn
Ekstra nemme kartofler til grillmad
Du kan sagtens lade være med at knuse de små kartofler, hvis det skal være lidt nemmere. Når man knuser dem, får kartoflerne flere sprøde kanter, men de bliver også rigtig lækre, hvis man undlader det. Se bare billedet herunder:
Sæt dem på grillspyd
Du kan sætte de forkogte kartofler på spyd, pensle dem med olie og grille dem direkte på grillen. Så får kartoflerne flotte grillstriber, og de er super hurtigt færdige.
Fakta om opskriften
Måltid: Tilbehør
Oprindelse: Det danske køkken
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Tilberedningstid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for kartoflerne
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 310 kcal | 931 kcal |
Kulhydrat | 32 g | 97 g |
Protein | 4 g | 12 g |
Fedt | 18 g | 53 g |
Mere lækkert tilbehør til grillmad
Se flere bud på lækkert tilbehør til den ultimative grillmenu herunder:
Godt tilbehør til pølser og grillpølserGrøn kartoffelsalatGrillet spidskål3 slags nemt tilbehør til grillmad