Marengsbund
Verdens bedste opskrift på en hjemmelavet sprød marengsbund, der er fantastisk med f.eks. creme eller is og frisk frugt.
En af yndlingsdesserterne herhjemme, for kombinationen af sprød marengs, friske bær og lækker creme smager simpelthen SÅ godt.
Du kan sagtens nøjes med at bage marengsbunden. Du behøver ikke lave det foreslåede fyld, hvis du hellere vil servere bunden med f.eks. is eller flødeskum og andre frugter.
Ingredienser
til 1 portionMarengsbund
- 3 æggehvider
- 1 spsk vaniljesukker
- 180 g sukker eller flormelis
- 1⁄4 tsk eddike
Forslag til creme
- 2 1⁄2 dl fløde
- 100 g creme fraiche
- 2 spsk vaniljesukker
Forslag til frugt og pynt
- 250 g jordbær
- 125 g blåbær
- 125 g hindbær
- evt. 50 g mørk chokolade
- evt. frisk mynte til pynt
Sådan laver du verdens bedste marengsbund
Pisk æggehviderne skummende.
Tilsæt først vaniljesukker og dernæst sukker (eller flormelis) en skefuld ad gangen.
Tilsæt eddike, og pisk, til du har en helt stiv, sej og blank marengs, hvor sukkeret næsten er helt opløst. Det tager ca. 10 minutter.
Beklæd en bageplade med bagepapir, og smør marengsen ud herpå i en cirkel.
Bagetid
Bag marengsbunden i ca. 1 time ved 100 grader varmluft. Så får du en sprød marengs, der er dejligt sej i midten. Bagetiden afhænger dog af marengsbundens tykkelse og hvor godt ovnen varmer, så hold øje med den undervejs.
Vil du have en marengs, der er sprød hele vejen igennem, skal den bage ca. 30-40 minutter længere, men hold øje med at den ikke bliver mørk.
Sluk for ovnen efter bagning og lad bunden blive i den lukkede ovn i 1-2 timer ekstra (eller natten over). Så tørrer den og bliver ekstra sprød.
Forslag til creme
Pisk fløden til flødeskum. Tilsæt vaniljesukker og creme fraiche.
Smør cremen ud på marengsbunden.
Forslag til pynt
Skyl frugterne, og skær dem ud i mundrette stykker.
Hak evt. chokoladen groft.
Fordel frugterne ovenpå marengsbunden og cremen, og drys evt. med chokoladen. Skal det være ekstra pænt, kan du pynte med lidt frisk mynte.
Se også:
Nøddekage i springform (nøddemarengsbund)
Ofte stillede spørgsmål til opskriften
Se svarene på nogle af de oftest stillede spørgsmål herunder:
Kan den laves dagen før?
Bunden kan sagtens laves dagen før. Vent dog med at komme creme og frugt på til umiddelbart inden servering, for ellers risikerer du, at bunden bliver sjasket.
Hvordan opbevarer man bedst bunden?
Du opbevarer bedst bunden på køkkenbordet dækket med stanniol eller husholdningsfilm. Det er bedst at opbevare den uden fyld, så bunden ikke bliver våd.
Hvorfor skal der eddike i?
Eddiken er med til at stabilisere marengsen, så den beholder al luften og kan blive dejligt sprød og smuldrende på den helt rigtige måde.
Kan man bruge marengsen til at lave fuglereder?
Ja, det kan du sagtens. Kom marengsen op i en sprøjtepose med en stjernetyl isat. Sprøjt først en cirkel ud, og sprøjt derefter en kant på cirklen. Du kan få ca. 10 fuglereder (ca. 7 cm i diameter) ud af 1 grundportion.
Bagetiden er ca. 40-45 min. for fuglerederne, så de er lidt hurtigere at lave, men lad dem gerne tørre i ovnen efterfølgende, hvis du vil have dem helt sprøde.
Se her, hvor flotte fuglerederne ser ud som portionsanrettede små marengsbomber pyntet med friske bær, passionsfrugt og creme:
Kun fantasien sætter grænser, når det kommer til form, og i stedet for cirkler kan du også sprøjte marengsen ud som f.eks. små spøgelser til Halloween eller som små fine marengs-hjerter:
Kan man bruge marengsbunden til lagkage?
Ja, det kan du, men så vil jeg anbefale at lave tre tyndere lagkagebunde i stedet for én stor. Bagetiden er ca. 30 min. for de tynde marengsbunde, så det er også en hurtig måde at lave kagen på.
Er det bedst at bruge varmluft eller alm. ovnvarme til bagning?
Jeg foretrækker at bruge varmluft, fordi det har en udtørrende effekt, hvilket fungerer rigtig godt, når man gerne vil have en sprød marengs.
Andre lækre forslag til fyld
Der er masser af lækre sager at toppe marengsbunden med. Prøv f.eks. at erstatte cremen med flødeskum eller is - enten vaniljeis, jordbæris eller chokoladeis alt efter, hvad du foretrækker.
Det fungerer også rigtig godt at fordele lidt kompot (f.eks. rabarberkompot, æblekompot, eller jordbærkompot) ovenpå marengsbunden - det smager super lækkert sammen med den friske frugt og creme eller is.
Fakta om opskriften
Måltid: Dessert eller kage
Oprindelse: Det danske køkken
Størrelse på marengsbunden: 22 cm (med en højde på 4-5 cm)
Hvor mange personer er der til: Ca. 10 personer
Hvor lang tid tager det at lave bunden?
Arbejdstid i køkkenet:
Bagetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for selve marengsbunden
pr. person | hele bunden | |
---|---|---|
Kalorier | 82 kcal | 818 kcal |
Kulhydrat | 19 g | 191 g |
Protein | 1 g | 10 g |
Fedt | 0 g | 0 g |
Næringsindholdet pr. person tager udgangspunkt i, at marengsbunden rækker til 10 personer.
Næringsindhold for marengsbund med creme, frugt og chokolade
pr. person hele portionen Kalorier 254 kcal 2541 kcal Kulhydrat 28 g 277 g Protein 3 g 26 g Fedt 14 g 143 g
Næringsberegningen pr. person tager udgangspunkt i, at marengskagen rækker til 10 personer.
pr. person | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 254 kcal | 2541 kcal |
Kulhydrat | 28 g | 277 g |
Protein | 3 g | 26 g |
Fedt | 14 g | 143 g |