Mini kager - opskrift til nemt kagebord
Min yndlingsopskrift, når der skal laves fine mini kager til et lækkert kagebord. Man laver nemlig 3 forskellige slags kager med den samme grundopskrift på dej og frosting, så det er ekstra nemt.
3 forskellige mini kager i én opskrift
Opskriften tager udgangspunkt i, at man laver én stor portion grunddej og flødeost-frosting, som deles i tre portioner, hvorefter to af portionerne tilsættes henholdsvis chokolade og citron.
På den måde får man super nemt lavet et helt kagebord med tre forskellige slags kager. Du kan også vælge kun at lave én slags - se hvordan her.
Flere idéer til kagebordet
Inden vi går videre til opskriften på mini kagerne, vil jeg også lige tippe dig om de her idéer til kagebordet:
Små cheesecakes til fest og receptionMini flødebollerMini chokolade muffins
Og lad os så komme igang med mini kagerne 😀
Ingredienser
til 75 stkKagedej
- 150 g smør
- 8 æg
- 500 g sukker
- 425 g hvedemel
- 1 1⁄2 spsk bagepulver
- 2 spsk vaniljesukker
- 2 1⁄2 dl mælk
- 100 g mørk chokolade (til chokoladekagerne)
- 20 g kakaopulver (til chokoladekagerne)
- 1 spsk citronskal (til citronkagerne)
- 1 spsk citronsaft (til citronkagerne)
Flødeost-frosting
- 300 g flødeost (stuetemperatur)
- 150 g smør (stuetemperatur)
- 2 spsk vaniljesukker
- 250 g flormelis
- 50 g mørk chokolade (til chokoladekagerne)
- 1 spsk kakaopulver (til chokoladekagerne)
- 1 tsk citronskal (til citronkagerne)
- 1⁄2 tsk citronsaft (til citronkagerne)
Pynt
- chokoladeflager
- citronskal
- 25 friske hindbær
- 50 friske blåbær (små)
Sådan laver du mini kagerne
Start med at tage stilling til, om du vil lave de tre forskellige slags kager eller nøjes med kun at lave én slags.
Kagedej
Start med at smelte smørret ved lav varme, og lad det køle lidt af efterfølgende.
Pisk æg og sukker sammen til en lys og luftig masse.
Sigt halvdelen af hvedemelet i sammen med bagepulver og vaniljesukker. Vend det forsigtigt i den luftige æggemasse.
Tilsæt mælk, og vend det i. Sigt dernæst resten af hvedemelet i, og fold det i.
Vend til sidst det smeltede smør forsigtigt i kagedejen.
Del nu dejen i tre lige store portioner (det er nemmest at veje det af).
Smelt chokoladen ved lav varme, og vend det i den ene portion dej sammen med kakaopulveret.
Bland forsigtigt citronskal- og saft i en anden portion dej.
Kom de tre forskellige slags dej op i hver deres kageform (på ca. 23x23 cm).
Bag kagerne ved 180 grader varmluft i ca. 18 minutter. til de er helt færdigbagte. Vil du gerne have en brownieagtig konsistens på chokoladekagerne, kan du bage dem lidt kortere tid, så der stadig hænger en lille smule dej fast ved en tandstikker, når du stikker i kagen.
Lad dem køle helt af, inden du skærer dem ud i små stykker på ca. 3,5x3,5 cm (se hvordan du får et flot snit på kagerne her).
Flødeost-frosting
Kom flødeost og smør op i en skål, og pisk det godt sammen til en luftig masse.
Sigt vaniljesukker og flormelis i, og pisk det til en ensartet creme. Del frostingen i tre lige store dele.
Smelt chokoladen ved lav varme, og rør det i den ene portion frosting. Sigt kakaopulveret i, og rør det sammen.
Rør citronskal- og saft i en anden portion frosting.
Kom de tre slags frosting op i hver deres sprøjtepose med evt. hver deres tyl isat. Kom dem på køl i ca. 30-60 minutter, så de kan sætte sig og er nemmere at sprøjte pænt ud.
Pyntning
Sprøjt chokoladefrostingen på chokoladekagerne, citronfrostingen på citronkagerne og vaniljefrostingen på vaniljekagerne.
Skrab flager af den mørke chokolade med en kniv eller hak det fint, og drys en smule på chokoladekagerne.
Riv lidt citronskal fint henover citronkagerne. Du kan også skære helt tynde citronstrimler og pynte kagerne med.
Skyl blåbær og hindbær, og skær hindbærrene i halve. Pynt vaniljekagerne med de friske bær.
Sæt mini kagerne på køl indtil servering.
Anretning af kagebordet
Jeg synes, det er rigtig flot at blande de tre slags mini kager på fadene, så det giver et flot farvespil på kagebordet. Du kan dog også sagtens holde dig til at have én slags kage på hvert fad, så gæsterne nemmere kan overskue de forskellige slags.
Se også:
Mini cupcakes med vanilje
Du kan godt vælge kun at lave én slags
I opskriften laver jeg tre forskellige slags kager, så man uden at bruge ekstra tid i køkkenet får lavet et kagebord med ret stor variation.
Skal det være ekstra nemt, kan du dog sagtens nøjes med kun at lave én slags kage. I så fald kan du bage kagerne i en stor bradepande på ca. 45x35 cm.
- Hvis du kun vil lave vaniljekagerne med friske bær: Lav én portion kagedej og flødeost-frosting (uden chokolade og citron) og husk at tredoble mængden af friske bær til pynt.
- Hvis du kun vil lave chokoladekagerne: Lav én portion kagedej og én portion flødeost-frosting, men husk at gange mængden af chokolade og kakaopulver med tre.
- Hvis du kun vil lave citronkagerne: Lav én portion kagedej og én portion flødeost-frosting, men husk at gange mængden af citronsaft og -skal med tre.
Sådan får du et flot snit
For at få helt ensartede stykker, kan du måle dem af på kagen, inden du skærer. Jeg brugte kvadratiske bageforme og endte med stykker på ca. 3,5x3,5 cm. Markér hvert opmålte snit let med kniven på alle sider af kagen, inden du skærer. Så er du sikker på, du skærer lige over og ikke får skæve stykker.
Tip: Lav dem som små cupcakes eller brug en udstikker
Hvis du vil undgå at skulle skære kagerne, og du ligger inde med en mini muffinform, kan du sagtens bage kagerne som små muffins i stedet for. Så er bagetiden nærmere 10-12 minutter.
Du kan også stikke nogle af eller alle kagerne ud med små udstikkere - det ser også rigtig flot ud:
Ofte stillede spørgsmål
Jeg har samlet svarene på de mest almindelige spørgsmål til opskriften herunder:
Hvor mange kager skal man beregne til kagebordet?
Som udgangspunkt er det bedst at beregne tre små kager per gæst, dvs. én af hver slags.
Er de fryseegnede?
Ja, selve kagerne er fryseegnede, men det er flødeost-frostingen ikke. Den har nemlig tendens til at blive lidt grynet i konsistensen efter frysning, så det er bedst at servere den frisklavet.
Kan man lave dem på forhånd?
Ja, både kager og flødeost-frosting kan laves dagen i forvejen, men vent gerne med at pynte dem til på dagen, hvor de skal serveres. Så ser de flottest ud.
Hvilke festlige anledninger passer kagerne til?
Mini kagerne er perfekte at servere til alle slags fester, hvor du vil lave et flot kagebord. Brug dem som små petit fours eller desserter til f.eks. fødselsdag, havefest, barnedåb, konfirmation eller bryllup.
Fakta om opskriften
Måltid: Kage
Oprindelse: Det danske køkken
Hvor mange stykker kan man få ud af hver kage: Ca. 25 stykker
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet: (inkl. tid til at pynte)
Bagetid:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for mini kager med vanilje og bær
pr. mini kage | |
---|---|
Kalorier | 115 kcal |
Kulhydrat | 15 g |
Protein | 2 g |
Fedt | 5 g |
Næringsberegningen tager udgangspunkt i at hver mini kage er 3,5x3,5 cm.
Næringsindhold for de små dessert kager med chokolade
pr. mini kage | |
---|---|
Kalorier | 152 kcal |
Kulhydrat | 17 g |
Protein | 2 g |
Fedt | 8 g |
Næringsberegningen tager udgangspunkt i at hvert lille stykke kage er 3,5x3,5 cm.
Næringsindhold for citronkagerne
pr. mini kage | |
---|---|
Kalorier | 113 kcal |
Kulhydrat | 15 g |
Protein | 2 g |
Fedt | 5 g |
Næringsberegningen tager udgangspunkt i at hver lille citronkage er 3,5x3,5 cm.