Små kager til fest og reception
Den perfekte opskrift, hvis du skal lave flotte små kager til fest og reception. Kagerne er nemlig meget nemmere at lave, end man skulle tro, og pyntes smukt, så de ser rigtig imponerende ud.
2 forskellige slags kager i én opskrift
Opskriften tager udgangspunkt i, at man laver to forskellige slags kager, der har den samme kiksebund, men hvor cheesecakemassen deles i to, og den ene del tilsættes hindbær.
Så får man rigtig nemt lavet to forskellige slags små kager. Du kan dog sagtens nøjes med kun at lave én slags - se hvordan her.
Flere idéer til et festligt kagebord
Inden vi går videre til opskriften på de små cheesecakes, kan du få mere inspiration til at lave det lækreste kagebord her:
Mini kager til kagebordetMini flødebollerMini muffins med chokolade
Og lad os så komme i gang med de små kager 😀
Ingredienser
til 50 stkKiksebund
- 400 g Digestive kiks
- 200 g smør
Cheesecake
- 80 g frosne hindbær
- 6 blade husblas
- 1 vaniljestang
- 200 g flormelis
- 600 g flødeost
- 250 g creme fraiche
- 5 dl piskefløde
Forslag til pynt
- 25 friske blåbær
- 25 friske hindbær
- 25 g hvid chokolade
- frisk mynte
Sådan laver du flotte små kager til fest
Start med at tage alle ingredienserne ud af køleskabet 30 minutter, før du går i gang, så de kan få stuetemperatur. Det er nemlig vigtigt, når man skal arbejde med husblas, at der ikke er stor temperaturforskel på ingredienserne.
Gør derefter dine forme klar. Beklæd to firkantede forme (ca. 23x23 cm) med husholdningsfilm. Nu kan du gå i gang med kagerne.
Kiksebund
Knus Digestive-kiksene til helt fint smulder - det er nemmest at gøre i en foodprocessor eller en blender.
Smelt smørret, og bland det sammen med de knuste kiks.
Fordel kikseblandingen i de to forme, og tryk det godt sammen til en fast bund, der er nogenlunde lige tyk over det hele.
Sæt bundene på køl, imens du laver flødeostmassen.
Cheesecake-top
Kom de frosne hindbær i en gryde, og kog det op, til det lige akkurat bobler, og hindbærrene er tøet op. Pres det igennem en sigte, og gem saften til senere.
Læg husblas i blød i koldt vand i 10-15 minutter, imens de øvrige ting forberedes.
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Brug lidt af flormelissen til at skille kornene fra hinanden. Pisk vaniljekorn og flormelis godt sammen med flødeost og creme fraiche.
Pisk fløden til let skum.
Smelt husblassen i en skål over vandbad. Bland et par skefulde af flødeostblandingen i den smeltede husblas. Vend dernæst husblasblandingen sammen med resten af flødeostblandingen.
Vend forsigtigt den letpiskede flødeskum i flødeosten.
Del nu massen i to, og bland forsigtigt den afkølede hindbærsaft i den ene halvdel.
Fordel de to cheesecakeblandinger ovenpå kiksebundene. Glat toppen ud - det kan du nemt gøre ved at ryste formene en smule.
Sæt kagerne på køl i minimum 6-8 timer, til de har sat sig helt.
Pyntning af de små festkager
Tag kagerne op af formene, og skær kanterne af. Skær hver kage i små portionsstykker (se her hvordan du får et perfekt snit). Med de forme, jeg brugte, passede det at skære kagerne i stykker på ca. 3,5x3,5 cm.
Skyl blåbær og hindbær, og skær hindbærrene i halve. Hak den hvide chokolade fint.
Pynt hindbærkagerne med de halve hindbær, og pynt vaniljekagerne med blåbær, et drys hakket hvid chokolade og et lille blad frisk mynte.
Sæt kagerne på køl indtil servering - efter pyntning kan de fint stå på køl i 5-6 timer.
Se også:
Vil du servere små konditorkager til din reception eller fest, kan du se denne opskrift på smukke mini medaljer.
Du kan godt vælge kun at lave én slags
I opskriften laver jeg to forskellige slags cheesecakefyld, så man får mest muligt variation på kagebordet uden at bruge ekstra tid i køkkenet.
Vil du gøre det ekstra nemt, kan du dog fint nøjes med kun at lave én slags kage. I så fald skal du bruge en firkantet form på ca. 28x38 cm.
Vælger du kun at lave vaniljekagerne, skal du blot undlade hindbærrene, og vil du kun lave hindbærkagerne, skal du huske at fordoble mængden af hindbær i opskriften.
Sådan får du det flotteste snit
Vil du have helt ensartede kager, skal du, efter at have skåret kanterne af kagerne, måle længden og bredden på dem og finde ud af, hvilke mål, du skal skære efter. Med de forme, jeg brugte, passede det som sagt med 3,5x3,5 cm for at få 25 stykker ud af hver kage. Marker målene let med kniven i kanten af kagen, så du kan skære efter dem.
Nu skal kagen skæres, og det er vigtigt at skylle kniven under varmt vand og tørre den efter hvert snit, så den er både ren og har en lun temperatur. Det tager lidt ekstra tid, men giver et flot rent snit på kagerne.
Ofte stillede spørgsmål
Herunder svarer jeg på nogle af de typiske spørgsmål til opskriften.
Hvor mange kager skal man beregne til en reception?
Beregn 2 små kager per person (1 af hver slags), når kagerne skal serveres til en reception. Her skal kagerne blot være en lille let kagehapser.
Hvor mange kager skal man beregne til en fest?
Det kommer lidt an på den sammenhæng, du skal servere kagerne i. Skal de serveres som den eneste dessert efter en middag, vil jeg beregne 3 små kager per person. Men skal kagerne serveres som en del af en kage-buffet, der også inkluderer f.eks. småkager, slik eller andre søde sager, skal du i stedet beregne 2 kager per person.
Kan man fryse kagerne?
Ja, det kan man godt, men de er allerbedst, når de serveres friske.
Kan man lave dem på forhånd?
Ja, faktisk er det bedst at lave dem dagen forinden eller endda to dage, før de skal bruges, da de skal bruge nogle timer til at sætte sig på køl. Vent dog med at pynte dem til på dagen, så pynten ser frisk og flot ud.
Fakta om opskriften
Måltid: Kage
Oprindelse: Det amerikanske køkken
Hvilken anledning passer kagerne til: Fødselsdag, bryllup, konfirmation, studenterfest og andre festlige anledninger.
Tidsforbrug:
Arbejdstid i køkkenet:
Køletid: 6-8 timer
Tid til pyntning:
Samlet tidsforbrug:
Næringsindhold for de små kager med hindbær
pr. stykke | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 162 kcal | 4041 kcal |
Kulhydrat | 10 g | 258 g |
Protein | 2 g | 47 g |
Fedt | 13 g | 314 g |
Næringsindhold for kagerne med blåbær og hvid chokolade
pr. stykke | hele portionen | |
---|---|---|
Kalorier | 164 kcal | 4060 kcal |
Kulhydrat | 11 g | 263 g |
Protein | 2 g | 47 g |
Fedt | 13 g | 318 g |
Næringsindholdet pr. stykke tager udgangspunkt i, at den samlede portion giver 50 små kager.